SIMPTOMI BOLESNIH VENA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Kad zbog tromboze treba hitno otići kod ljekara

0

Ukoliko osjetite simptome tromboze, odnosno dubokih bolesnih vena, odmah morate da idete na pregled kod ljekara.

Smrtonosno oboljenje može biti tromboza dubokih vena, zato je važno da se na vrijeme otkrije.

Neophodno je prepoznati simptome bolesti koja noge zahvate obično, može da se javi kod drugih dijelova tijela.

I u venama ruku mogu nastati krvni ugrušci, pubične regije ili abdomena. Simptome koje ne smijete da ignorišete nikako su probadanje, ili grčevi kao oticanje, javljaju se pretežno u jednoj nozi, jako rijetko u obje.

Na koži možete primijetiti, topla, izmijenjene boje, boli vas na dodir. Pod prstima su bolne i osjetljive otečene vene, bol se kroz čitav list širi ili butinu zahvaćene noge. To su sve simptomi koji su znak ozbiljnog stanja radi kojeg hitno trebate ljekaru da se javite.

Do smrti možete dovesti kretanje krvnog ugruška.

Jak bol u grudima mogu pacijenti osjetiti, odnosno manjak vazduha, ili kašalj. Hitna terapija protiv tromboze može zaustaviti da se pogorša zdravlje, može da smanji rizik od dobijanja plućne embolije.

Nemojte da smetnete s uma da veliki broj faza tromboze prolazi bez simptoma, morate redovno da idete na kontrolu krvne slike, nivo holesterola i triglicerida prije svega.

Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju, nemojte da ih shvatate olako. Nadamo se da ćete ići ljekaru redovnije na preglede, kako bi mogao da ustanovi dijagnoze. Ostanite i dalje uz nas, pratite i informirajte se redovno samo na našem sajtu.

Nadamo se da ćete ovaj članak podijeliti s vašim prijateljima, kako bi i oni vidjeli.