Kako se studeni bližio kraju, Srbiju je pogodio prvi snijeg, donoseći sa sobom niz izazova i komplikacija. Snježno nevrijeme u Sjenici dovelo je do vanrednog stanja koje je i dalje na snazi. Građani koji žive na Sjeničko-pešterskoj visoravni pretrpjeli su značajna razaranja zbog ispadanja dalekovoda iz mreže i zavejanih cesta.

Među pojedincima koji su izvještavali o trenutnom stanju, bio je i  dopisnik  Emir Ličina iz Sjenice. Snijeg je trenutno prestao padati, što je bio povoljan trenutak da razne ekipe koje su čekale da snijeg popusti krenu s radom na čišćenju glavnih prometnica na Pešterskoj visoravni. Više od 48 sati snježne padaline uzrokovale su značajne probleme u tom području. Naša televizija već godinama beleži zimske prilike u regionu, a nikada do sada nije bilo ovako teško doći do Sjenice. Ove godine situacija nije drugačija. Ličina je izvijestio da jedna od glavnih prometnica uz njih još uvijek nije u optimalnom stanju jer proces čišćenja nije temeljito proveden.

Važno je napomenuti da je temperatura trenutno minus 15 stupnjeva, što dodatno otežava kako čistačima na terenu, tako i prolaznicima. Dodatno, obratili smo se općini Sjenica kako bismo se raspitali o trenutnoj situaciji. Prema riječima njihovih predstavnika, timovi i dalje rade na rješavanju problema izazvanih padom dalekovoda zbog kojeg su neka sela ostala bez struje.

Situacija je i dalje zahtjevna i još uvijek je na snazi ​​izvanredno stanje. Na sreću snijeg je prestao padati ali su ceste još uvijek teško prohodne. Temperature su i dalje niske a kako najavljuju meteorolozi moglo bi biti novih padavina u nastavku nekoliko lsjedećih dana.