RIJEČ “BRE” U SRBIJI SVI KORISTE ALI NE ZNAJU NJENO PRAVO ZNAČENJE: Evo Šta Zapravo Znači, Sigurno Niste Znali

0

Ono što je česti i kratki postulat kod stanovništva Srbije je riječ BRE, ali ona nosi jako duboku priču o svom porijeklu. Nema tu samo jedan, nego ih imamo bezbroj i svaki je na svoj način uvjerljiv.

MOMO KAPOR je kazao kako BRE služi za izraz divljenja i odobravanja, može da služi za žaljenje i neodobravanje, može da služi za opomenu, čuđenje, pozivanje, posrtanje, prosjačenje, iznenađenje.

Svi mi smo u tom malom BRE, sa njegovim manama i vrlinama, to je naša bit, rekao je on.

Ipak, kad treba objasniti porijeklo, tad riječ BRE postaje problem, nekoliko hipoteza je objavljeno o njegovom porijeklu, imamo keltsku, italijansku, tursku, špansku, grčku i i autohtonu nihilističku hipotezu.

TURSKA HIPOTEZA je najstarija – prema ovoj hipotezi, riječ BRE znači u prevodu magarac, budala, stoka, ili nešto tome slično.

GRČKA HIPOTEZA – kod njih piše kako riječ BRE potiče od srednjovjekovne grčke riječi BRE kojoa se razvila iz starogrčke MRE, a znači debil, budala, ludak i slično.

Pričalo se kako su Turcima ovu riječ predali Grci, a Turci su potom Srbima, neki su rekli da je sve obrnuto bilo, da je u grčki jezik ušla turska riječ, a kasnije u srpski jezik. Neki su rekli kako sve to ima veze i sa italijanskom riječi RE.

A prema ITALIJANSKOJ RIJEČI, BRE dolazi od skraćenice FRA, u nastavku je skraćenica od FRATER što u prijevodu znači BRAT.

A obzirom kako su na ovom području i Kelti bili, neki govore da BRE dolazi iz riječi BRI, a to je u prijevodu snaga, poštovanje, moć.