Uobičajena zabluda je da su povišene razine šećera u krvi isključivo problem za osobe s dijabetesom. Međutim, nije tako. Visoki šećer u krvi može pogoditi bilo koga, čak i ako toga nisu svjesni, što dovodi do potencijalnog oštećenja živaca, krvnih žila i unutarnjih organa. Ključno je prepoznati znakove upozorenja i poduzeti potrebne korake kako biste spriječili komplikacije koje mogu nastati zbog stalno visokih razina šećera u krvi.

1. MASNOĆE OBLAŽU ORGANE

Jedna od komponenti šećera, fruktoza, ima sposobnost prisiljavanja jetre da učinkovitije skladišti mast, često na netipičnim mjestima. Kako vrijeme prolazi, te se nakupine masnoće nakupljaju oko jetre, što dovodi do razvoja bolesti jetre, što je bila rijetka pojava prije 1980-ih.

2. PRIPREMA NASTANAK DIJABETESA

Unos dodatnih 150 kalorija dnevno iz šećera povezan je s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa za 1,1 posto. Jedan značajan simptom dijabetesa je učestalo mokrenje.

3. HAOS OD HOLESTEROLA

Isključujući osobe s visokim kolesterolom, dijabetesom i pretilošću, oni koji konzumiraju obilne količine šećera doživljavaju značajan porast opasnih triglicerida i nezdravog kolesterola, zajedno s padom razine dobrog kolesterola (HDL). Jetra je potaknuta da proizvodi više kolesterola loše kvalitete kada se šećer konzumira u suvišku, a tijelo je otežano u svojoj sposobnosti da ga izbaci.

4. LOŠE UTIČE NA SRCE

Veza između bolesti srca i dijabetesa je bliska. Osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su većem riziku od srčanog i moždanog udara, koji su vodeći uzroci smrti u ovoj skupini i čine 65 posto svih smrtnih slučajeva.

5. KRVNI PRITISAK

Prekomjerna proizvodnja inzulina može imati negativne posljedice i na krvožilni sustav i na arterije. Kada razina inzulina ostane stalno visoka dulje vrijeme, dolazi do ubrzanog rasta mišićnih stanica koje okružuju krvne žile, što dovodi do otvrdnjavanja stijenki arterija. Ovo ukrućenje arterija povećava vjerojatnost razvoja hipertenzije.

6. IZAZIVA DIJABETES TIPA 3

Nakon prvog otkrića veze između inzulinske rezistencije, prehrane bogate mastima i Alzheimerove bolesti, tim suradnika zajedno s neuropatologinjom Suzan de la Monte sa Sveučilišta Brown uveo je pojam “dijabetes tipa 3”. Prema mišljenju ovih istraživača, Alzheimer se može shvatiti kao metabolička bolest koja koči sposobnosti mozga za proizvodnju energije i iskorištavanje glukoze.

7. POSTAJETE PROŽDRLJIVI

Česta konzumacija značajnih količina šećera može poremetiti prijenos poruka u mozak koje ukazuju na sitost. Leptin, koji je odgovoran za signaliziranje sitosti, ne ispunjava svoju svrhu, dok fruktoza koju apsorbiramo iz šećera neprestano izaziva osjećaj gladi.