OPUSTOŠENI RAFOVI NA SVE STRANE: OSIM ZA MLIJEKOM, SRBI POHRLILI I ZA OVIM PIĆEM ! SVE JE PRAZNO!

0

Totalno prazni ili poluprazni rafovi u beogradskim supermarketima posljednjih dana sve su češća pojava koju možemo primjetiti.

Nakon prekomjerne kupovine ulja, šećera, brašna, na red je, po svemu sudeći, došlo i mlijeko. Naime, na rafovima pojedinih prodavnica u prestonici ima vrlo malo dugotrajnog ili svježeg mlijeka.

Na instagram stranici serbialive_beograd objavljene su fotografije “opustošenih” rafova u poznatom trgovinskom lancu. Osim mlijeka, primjetna je veća kupovina smrznutog programa, a kako se navodi u objavi, čak i energetskih pića.

“Na Vidikovcu, sve opustošeno, pa čak i energetska pića.”, ističe se na u opisu

 

Podsjećanja radi, i pored toga što država i proizvođači obavještavaju građane da svega ima u dovoljnim količinama i da je nepotrebno gomilanje osnovnih namirnica, pojedini Srbi pomahnitalo kupuju namirnice strahujući da će biti nestašice.

Počeli smo od ulja. U jeku krize u Ukrajini, kada su strane Vlade najavljivale da će zabrana izvoza pšenice prouzrokovati nestašicu ulja, pa su neki ljudi u Srbiji počeli da kupuju i talože pakete ulja ostavljajući prazne rafove.

 

Image

Onda je na red došlo i brašno. Pravili zalihe za narednih nekoliko mjeseci iako nije bilo naznaka da može doći do nestašice. Prodavci su govorili da nisu ni stizali da dopune rafove, a već su isti budu ispražnjeni. Uglavnom su to bile masovnije kupovine, te oni koji su imali u planu da kupe makar jedan kilogram, nisu uspjevali da dođu na red zbog bahatih kupaca.

Uslijedila je i masovna kupovina šećera, koja još uvek traje. Prodavci zbog većeg obima posla ne stižu da dopune rafove koji su vrlo često prazni. Kažu pojedini kupuju i do 10 kilograma odjednom.

U neki gradovima Srbije su čak prodavci ograničavali kupovinu, pa je pojedinac mogao da kupi maksimalno 5 kilograma šećera. Neki za to nisu marili, pa su nalazili načine da prkose ovom pravili prodavaca.

Strah od većih cijena i nestašice prazni rafe - Akta.ba

Ovih dana primjećeni su prazni rafovi dugotrajnog mlijeka. Na društvenim mrežama osvanule su fotoigrafije iz pojedinih supermarketa u Beogradu. U jednom marketu su čak ispraznili i frižider sa svježim mlijekom, a prema riječima građana, ostalo je još onog sa najvišom cijenom.