Ulaskom u četrdesete dolazi do promjena na koži, poput pojave bora te gubitka elastičnosti i sjaja. Iako je to prirodan proces, postoje koraci koje čovjek može poduzeti kako bi njegovao svoje lice i uključio proizvode s vitaminom C u svoju rutinu njege kože. Neophodno je svakodnevno čišćenje kože preparatima koji učinkovito uklanjaju nečistoće. Osim toga, ključno je dati prednost kvalitetnom snu.

Na sjaj i elastičnost kože utječu izbori načina života, uključujući prehrambene navike, konzumaciju pića i tjelesnu aktivnost. Ženama starijim od četrdeset godina preporuča se umjereniji unos ova dva napitka jer prekomjerna konzumacija može dovesti do isušivanja kože i negativno utjecati na njezinu elastičnost.

Kava : Kada se konzumira umjereno, nema razloga za brigu. No, važno je napomenuti da kava posjeduje diuretička svojstva, pa dermatologinja dr. Nadira Kuazija upozorava da pretjerana konzumacija može rezultirati suhom i dehidriranom kožom. Pretjerani unos kave, osobito u kombinaciji sa šećerom, može umanjiti sjaj i elastičnost kože. Kao rješenje dr. Kuazija preporučuje prelazak na nezaslađenu crnu kavu. Pretjerana konzumacija prerađenog šećera ima štetne učinke na kolagen i elastin prisutne u koži, što rezultira smanjenjem elastičnosti kože i povećanom osjetljivošću na dehidraciju i stvaranje bora. Stoga je preporučljivo odabrati alternativu bez šećera.

Gazirana pića : Unatoč popularnosti u svečanim prigodama, gazirana pića zapravo imaju štetan utjecaj na naše zdravlje. Ta su pića krcata šećerom i raznim kemikalijama. “Kemikalije poput fosfora, kalija i kofeina imaju sposobnost iscrpljivanja minerala iz naših kostiju i štete našim stanicama”, upozorava dermatologinja Cheryl Rose. Visok udio šećera u gaziranom soku uvelike pridonosi razvoju dijabetesa, koji također može ubrzati proces starenja. Nadalje, gazirana pića mogu uzrokovati dehidraciju, što dovodi do povećane osjetljivosti na nastanak bora. Savjetuje se da se umjesto toga odlučite za svježe sokove ili vodu. Voda igra ključnu ulogu u hidrataciji tijela i pomaže u smanjenju konzumacije gaziranih pića i prekomjerne količine kofeina.