Viktor Lazić, stanovnik Beograda, ima duboku strast prema istraživanju i prihvaća jedinstven pristup putovanju. Umjesto da se odluči za tipična turistička odredišta koja se nalaze u europskim prijestolnicama, on traži neutabane pustolovine u zabačenim krajevima svijeta, uranjajući u kulturu lokalnih plemena i neukrotivu ljepotu otoka i divljine. Upravo kroz tu ljubav prema putovanjima ne samo da je otkrio ljubav svog života, već se susreo i s bliskim bračnim susretom koji je za dlaku izbjegao.

Viktor Lazić ispričao je nesvakidašnju priču o ljubavi, prepričavši kako je 2007. godine spontano vjenčao u Indoneziji pobjegao iz dogovorenog braka, a dvije godine nakon toga na otoku Javi susreo osam godina mlađu ženu Itu. Njihovo putovanje kulminiralo je njihovim brakom 2022. godine, obilježenim jedinstvenim izborom odijevanja. Viktor, poznati putopisac, proputovao je gotovo svaki kutak svijeta. Tijekom jedne od svojih nevjerojatnih bijegova, našao se upleten u nevjerojatno dramatičan scenarij. Pukom srećom uspio je neozlijeđen pobjeći s pomno organizirane svadbene ceremonije na Sumatri.

Ako proglašavate njezinu ljepotu, onda je evidentno da se planirate oženiti njome u bliskoj budućnosti. Godine 2007. dogodio se intrigantan događaj unutar plemena Batak, zajednice poznate po povijesti kanibalizma. Tijekom mog produženog boravka u ovom plemenu, razvio sam naklonost prema jednoj zadivljujućoj mladoj ženi. Jedne večeri, dok se cijelo selo okupilo na zajedničkom druženju, poglavica me hrabro pred svima raspitivao o mojim osjećajima prema djevojci. Bojeći se da bi negativan odgovor bio nepristojan i potencijalno uvredljiv, jer bi mogao implicirati da je smatram neprivlačnom, oklijevao sam izraziti nezainteresiranost. Sutradan je moje uzbuđenje raslo kako se širila vijest o velikom slavlju – održavalo se vjenčanje. To je značilo da ću imati priliku da se uverim u njihove jedinstvene običaje i narodnu nošnju“, ispričao je Viktor u intervjuu za portal „Zadovojna.rs“.

Na zahtjev da upoznam mladenku i mladoženju ostao sam zatečen kada su otkrili da sam ja zapravo mladoženja. U iznenadnom trenutku spoznaje našao se suočen s hitnom potrebom da pobjegne s vlastitog vjenčanja. Prolazeći podmuklim terenom vulkana, uspio je sačuvati život u trajanju od nevjerojatnih 18 sati. Uz pomoć pratioca, hrabro sam pobjegao s vlastitog vjenčanja. Izlazak iz te bezizlazne situacije pokazao se nevjerojatnim izazovom jer sam krenuo na naporno putovanje koje je trajalo 18 sati i uključivalo je više načina prijevoza. Putem sam prolazio po opasnom terenu kratera vulkana, nalazeći utjehu u riječima vozača autobusa koji me uvjeravao da se zemlja može pohvaliti sa samo 126 aktivnih vulkana.

Kada je stigao u pleme, bio je i fizički iscrpljen i loše, tjelesna temperatura mu se kretala oko 40 stupnjeva, a sve dok je bio svjestan prevladavajućeg matrijarhalnog sustava. Doveli su me pred čarobnjaka, kao što je to uobičajeno u različitim dijelovima svijeta, koji je nastavio s temeljitim premlaćivanjem. Temeljno uvjerenje je da je moju bolest uzrokovala prisutnost zlonamjernog duha u meni, a izlaganjem mog tijela nelagodi kroz batine, duh bi bio prisiljen otići, što bi dovelo do mog oporavka. Ostaje nejasno koji je čimbenik pridonio mom poboljšanju: čarobnjakovi fizički udarci, tradicionalni lijekovi koje je pružao ili europski lijekovi koje sam također konzumirao. Ipak, nakon nekoliko dana doživio sam značajno poboljšanje u svom stanju.

Nakon što je zastao i razmislio, nakon što je bio uvjeren da se dovoljno distancirao od kanibalskog plemena s kojim se zamalo oženio, došao je do spoznaje da ga je njegova bolest učinila nesposobnim za ukrcaj na avion za povratak u domovinu. Izjavio je da bi njegov život bez sumnje bio ugodan da je odlučio ostati na tom mjestu, budući da je naseljeno orangutanima i okruženo je bogatom prirodom. Ljepota života na tom mjestu je neosporna. Povremeno osjeća grižnju savjesti zbog svog naglog odlaska i brine se za dobrobit djevojke koja je vjerojatno bila jako neugodna zbog njegovog iznenadnog bijega. Usred visokih knjiga, od kojih je svaka bila visoka preko jednog metra, odlučio je zaprositi svoju sadašnju ženu.

Godine 2009., dok se spuštao s vulkana, susreo je Itu, mladu ženu porijeklom s otoka Jave. Ita se slučajno našla u knjižnici smještenoj u području koje okružuju tri vulkana, a slučajno je direktor knjižnice bio zajednički prijatelj koji je pružio ogromnu pomoć tijekom prethodne krađe na jednom od njegovih putovanja. Tijekom posjeta njemu i istraživanja knjižnice naišao sam na Itu, koja je tada imala samo 16 godina. Unatoč razlici u godinama od osam godina, razmijenili smo podatke za kontakt i ona mi je ljubazno napisala divno pismo da mi poželi dobrodošlicu u Indoneziju. Međutim, naša početna interakcija ostala je isključivo na razini poznanstva, lišena bilo kakve romantične privlačnosti. Iako smo ostali sporadično u kontaktu, tek je 2017. među nama, kako je naglasio, neočekivano procvjetala ljubav.

Način na koji je Viktor zaprosio Itu prilično je zadivljujući. Nezaboravan trenutak dogodio se u okviru njegovog Muzeja knjige i putovanja na Banjici, gdje je priredio izvanrednu izložbu kolosalnih knjiga. Među golemom zbirkom izdanja brojni su svesci veličine preko jednog metra i težine od 15 do 20 kilograma. Ita, nižeg rasta poput mnogih Indonežana, izgledala je poput Alise u zemlji čudesa usred ovih kolosalnih knjiga. Ovo živo sjećanje zauvijek mu je urezano u um, budući da ju je upravo u tom čudnom okruženju odlučio zaprositi. Odabir tradicionalne indonezijske nošnje radije nego odijela. U Indoneziji su izmijenili zavjete odjeveni u svoju tradicionalnu nošnju, slaveći svoje spajanje na kulturološki značajan način.

U Jakarti sam odabrao uobičajenu odjeću u kombinaciji s tradicionalnim keris bodežom smještenim na leđima. Među Indonežanima je široko rasprostranjeno mišljenje da ovi bodeži posjeduju živu esenciju koja može nanijeti ozljede bez fizičkog kontakta. Međutim, ostao sam ustrajan u svojoj želji da se ceremonija pridržava pravoslavnih tradicija, što je rezultiralo vjenčanjem u pravoslavnoj crkvi. Među bezbrojnim ženama koje je Viktor susreo tijekom svojih putovanja, otkrio je razloge zašto je odabrao Itu, istaknuvši zašto se ona isticala među svima njima.

Na kraju je postavio pitanje: “Što bih još mogao poželjeti od partnera za cijeli život?” Ita utjelovljuje spokoj i strpljenje, pokazujući svoju snagu na suptilan, ali odlučan način. Nikada ne povisuje glas i smatra da su argumenti nedokučivi. Međutim, ona ostaje nepokolebljiva u svojim uvjerenjima, željama i namjerama. Nadalje, ona daje prednost obitelji, ali također razumije i u potpunosti prihvaća moju žudnju za lutanjem i idiosinkrazije, dajući mi razinu slobode koju bi malo koja druga žena dala.