Zmije, budući da su gmazovi bez udova, ulijevaju strah ljudima kao malo koja druga stvorenja. Ne samo da neki mogu biti otrovni ili dovoljno veliki da pojedu ili potope osobu, već njihova jedinstvena tekstura kože pridonosi njihovoj posebnosti. Unatoč ovim karakteristikama, opće je poznato da zmije izlaze tijekom proljeća i pretežno nastanjuju toplije mjesece.

Iako se većini ljudi u početku zmije mogu činiti prijetećima, široko je shvaćeno da one rijetko napadaju, čuvajući svoje obrambene napade prvenstveno za slučajeve kada se uđe u njihov teritorij i izazove strah. Nesvakidašnja pojava, zmije su viđene tijekom zime usred snijega, o čemu je izvijestio gospodin Marinko Remović iz sela Mišović. Smješten na nadmorskoj visini od tisuću metara, gospodin Remović služi kao domar na mjestu zvanom Uvac.

Konkretno, tijekom jako hladnog dana sa snježnim padalinama, Marinko je primijetio golemog skakavca kako graciozno klizi po snijegu, naizgled bez utjecaja niskih temperatura. Marinko je svjestan da se zmije obično pojavljuju oko Đurđevdana, pa ga je zbunilo prisustvo ove poskoka na tom mjestu.

U našem narodu postoji narodno vjerovanje da prerano pojavljivanje zmija u zimskom razdoblju nagovještava nadolazeću nesreću, zbog čega se Marinko zabrinuo. Međutim, suvremeni znanstvenici odbacuju tu tvrdnju i tvrde da je rijetka pojava da se zmije u to vrijeme probude iz zimskog sna. Tijekom zimske sezone, neki vjeruju da se zmije ne mogu povući u svoje jazbine kao oblik kazne za svoje prijestupe ugriza drugih, tražeći tako iskupljenje za svoje životinjske nedjela. Bez obzira na to, susret s ovim predatorom tijekom hladnih mjeseci uznemirujući je prizor koji uhvati nespremnog.