Publika je očarana nefiltriranim i jasnim načinom na koji dr. Emir Solaković, renomirani kardiovaskularni kirurg, govori o važnosti zdravog načina života. Tijekom nedavnog intervjua za Hayat, medijsku kuću u Bosni i Hercegovini, neustrašivo je zaronio u opasnosti moždanog i srčanog udara, dok je također iznosio fascinantne uvide o ovoj temi.

Govoreći o značaju održavanja zdravog načina života, dr. Emir Solaković, renomirani kardiovaskularni kirurg, osvaja svojim direktnim i iskrenim pristupom. U nedavnom intervjuu za Hayat mediju BIH, neustrašivo se obratio gledateljima, osvijetlivši opasnosti povezane s moždanim i srčanim udarom, ali i intrigantne spoznaje o ovoj temi. Dob igra ključnu ulogu u riziku od razvoja moždanog udara, srčanog udara i drugih bolesti. Od trenutka rođenja, proces ateroskleroze, odnosno otvrdnjavanje krvnih žila, počinje utjecati na pojedince. Kako osoba stari, ovaj proces vaskularnog propadanja postaje sve izraženiji. Osim toga, razine kolesterola imaju tendenciju porasta s godinama. Posljedično, u poodmaklim godinama, prisutnost narušenih krvnih žila povećava vjerojatnost raznih bolesti i njihovih popratnih komplikacija, pojašnjava dr. Solaković.

Spol igra značajnu ulogu u pojavi srčanog udara i važno je da i muškarci i žene to uzmu u obzir. Žene imaju jasan hormonalni ciklus, osobito od menstruacije do menopauze, tijekom kojeg njihovi jajnici proizvode hormone estrogene. Ovi hormoni pružaju zaštitu od stanja poput ateroskleroze i srčanog udara. Zbog toga žene imaju manju učestalost srčanih udara u odnosu na muškarce, s omjerom 1:3. Međutim, kada žene uđu u menopauzu, njihovi jajnici proizvode manje hormona, uključujući estrogen, što dovodi do jednakih stopa ateroskleroze u oba spola. Ovo izjednačavanje ujednačava učestalost bolesti. Kako bi riješili ovaj problem, istraživači su istraživali upotrebu tableta estrogena kako bi nadoknadili smanjenje razine hormona i spriječili smrtne slučajeve među ženama. Početna otkrića pokazala su 50% smanjenje srčanih i moždanih udara. Međutim, studija je također otkrila povećan rizik od raka maternice kod žena koje su podvrgnute ovom tretmanu. Slijedom toga, pokrenuta je nova studija kako bi se ispitale potencijalne dobrobiti dvostruke hormonske terapije.

Dr. Solaković je detaljno objasnio razlike između muškaraca i žena, rasvijetlivši presudan utjecaj hormona u procesu starenja. Dame, imam neke vijesti koje vam se možda neće svidjeti. Nakon što navrše 50 godina, žene imaju tendenciju pokazivati ​​izgled koji sugerira dodatnih 7 godina starenja, što zapravo čini da izgledaju kao da imaju 57 godina. Ova se pojava može pripisati činjenici da su žene koje imaju menstruaciju u ranijoj dobi biološki predisponirane za reproduktivnu spremnost prije muškaraca, što rezultira značajnim fizičkim razvojem i metaboličkim promjenama. Međutim, želim vas uvjeriti da je usvajanjem zdravog načina života i njege o sebi moguće prkositi ovom procesu starenja. Zapravo, uz pravilnu brigu o sebi, moguće je izgledati do 20 godina mlađe od svoje stvarne dobi, čak i uz tih dodatnih 7 godina. Ovaj izvanredan potencijal služi kao ogroman izvor motivacije i ja vam od sveg srca želim sve najbolje u postizanju željenog mladolikog izgleda. – dr. Solaković.