Nedavna studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku otkrila je da jedna kupovna boca vode od jedne litre može sadržavati nevjerojatnih 240.000 sitnih plastičnih čestica, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potencijalnih zdravstvenih posljedica.

Ova ekološka kriza proizlazi iz mnoštva ljudskih aktivnosti, kao što su ribarska industrija i zbrinjavanje kućnog otpada, koje svake godine zajedno generiraju milijune tona plastike. Na čelu ovog pitanja je mikroplastika, veličine od 1 mikrometra do 5 milimetara. Prema Beizhanu Yanu, istraživaču na Sveučilištu Columbia u Sjedinjenim Državama, mikroplastika posjeduje sposobnost prijenosa i zagađivača i patogena. Ono što još više zabrinjava je da nanoplastika, koja je manja od 1 mikrometra, ima sposobnost infiltracije u sluznicu crijeva, placentu, pa čak i zaštitnu barijeru koja okružuje mozak.

Razvijena je revolucionarna metoda za identifikaciju i detekciju nanoplastike. U svojoj potrazi za identificiranjem ove štetne nanoplastike, tim znanstvenika upotrijebio je revolucionarnu metodu. Upotrebom lasera podvrgli su šest jednolitarskih spremnika vode iz nepoznatog američkog supermarketa analizi, koja je otkrila prosječno 240.000 plastičnih čestica po boci – nevjerojatnih 100 puta više od rezultata prethodnih istraživanja. Unutar ovog mnoštva čestica, približno 90 posto je utvrđeno kao nanoplastika, a samo 10 posto te nanoplastike se može identificirati. Među identificiranom nanoplastikom bio je polietilen tereftalat (PET), sam materijal korišten u proizvodnji samih boca.

Prevladava li ovaj problem iu drugim dijelovima svijeta? Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo sadrže li boce diljem svijeta usporedive količine nanoplastike, kao što je predložio Yan. Američki znanstvenici nastoje poboljšati svoju metodu detekcije nanoplastike kao svog primarnog cilja. Studija, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, dobila je visoke pohvale od Sherri Mason, znanstvenice sa Sveučilišta Pennsylvania State. Mason je studiju pohvalio kao impresivnu i revolucionarnu. Prema New Scientistu, Mason naglašava važnost kvantificiranja i identificiranja plastičnih čestica na nanoplastičnoj razini kako bismo unaprijedili naše razumijevanje potencijalnih implikacija na ljudsko zdravlje. Ovo odbacivanje čestica plastike, slično kao što ljudi odbacuju stanice kože, događa se kontinuirano.