NAJBOLJA ORAHOVAČA PO RECEPTU OD PRIJE 90 GODINA: Jača imunitet, ubrzava metabolizam, a može pomoći u problemima s ŽELUCEM

0

Koristi se stotinama godina u konvencionalnoj medicini kao tretman za štitne žlijezde i gastrointestinalne probleme. Dobro poznati oraščić, ili ljekovito piće od oraha, može liječiti bolesti štitne žlijezde i želuca. Nudimo vam recept star 90 godina koji je isproban i istinit. U zavisnosti od podneblja, plodovi zelenog oraha beru se u junu između 15. i 30. juna. Ovaj biljni lijek pomaže kod gastrointestinalnih problema, anemije i odličan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zime. Mladi orasi su korisni za štitnu žlijezdu jer su još uvijek zeleni i bogati vitaminom C i jodom.

Sastojci koji će vam biti potrebni su sljedeći:

– osamnaestmladih zelenih oraha
– jedan kg šećera (ili još bolje meda)
– dva litra domaće rakije
– dva domaća limuna
– jedna pomorandža
– dva karanfilića
– dva do četiri listića pelina
– jedan štapić cimeta
– jedna mahuna vanile
– pet zrna kafe
– jedna kesica vanilin šećera
– jedan litar bijelog vina

Pravi se ovako:

Operite narandže, limun i orahe. Zatim orahe treba nasjeckati na pola ili, ako su veći, na četiri dijela. Narežite limun i dodajte ga u šerpu. U veliki lonac ili plastičnu kantu stavite red oraha, a zatim ih prekrijte sa pola šećera. Dodajte preostale orahe, šećer i arome (limun, narandža, karanfilić, pelin, cimet, vanilija i zrna kafe). Zatim treba dodati rakiju, dobro promiješati i poklopiti. Da biste osigurali da se sastojci pomiješaju što je moguće efikasnije, ostavite posudu na suncu 40 dana. Smjesu nakon 40 dana preliti kroz gazu, pa dodati litar vina i vanilin šećer. Gotovi liker treba preliti u staklene boce i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.