EVO KO TREBA STALNO DA JEDE TREŠNJE: Samo ŠAKA je dovoljna da poprave ZDRAVLJE, pogledajte da li ste MEĐU NJIMA

0

Skoro svi uživaju u jedenju trešanja, ali malo njih je svjesno brojnih zdravstvenih prednosti. Evo nekoliko opravdanja za nadmoć trešnje na vašoj listi za kupovinu.

Trešnje su vrsta sitnog koštičavog voća koje je dostupno u različitim nijansama i ukusima. Kisele i slatke trešnje, konkretno Prunus cerasus L. i Prunus avium L., spadaju u dvije osnovne vrste. Svaka vrsta je veoma hranljiva i bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovi nutrijenti pružaju brojne zdravstvene prednosti, posebno vlakna, vitamin C i kalijum.

Dok je kalijum neophodan za mnoge vitalne tjelesne funkcije, uključujući kontrakciju mišića, funkciju neurona, regulaciju krvnog pritiska i zdravlje kože, vitamin C je ključan za podršku imunološkom sistemu i zdravlju kože. Mnoge zdravstvene prednosti trešanja mogu se pripisati njihovom visokom sadržaju biljnih komponenti. Sve trešnje sadrže antioksidanse i protuupalne tvari, iako se količina i vrsta mogu razlikovati ovisno o sorti. Zbog visoke koncentracije antioksidansa, ova supstanca može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, stanja povezanog s mnogim kroničnim bolestima i ranim starenjem.

Prema istraživanjima, protuupalna i antioksidativna svojstva trešanja mogu smanjiti upalu mišića, bol i oštećenja uzrokovana vježbanjem. Iako obe trešnje mogu koristiti sportistima, čini se da su kisele višnje i njihov sok korisniji. Pokazalo se da elitni sportisti, kao što su biciklisti i maratonci, imaju koristi od soka od višnje i koncentracije u smislu ubrzavanja zacjeljivanja mišića, smanjenja bolova u mišićima uzrokovanih vježbanjem i sprječavanja gubitka snage.

Povećanje konzumacije voća sa visokim sadržajem hranljivih sastojaka, kao što su trešnje, odličan je pristup za održavanje zdravlja srca. Brojne studije pokazuju vezu između prehrane bogate voćem i nižeg rizika od srčanih bolesti. Kalijum, mineral neophodan za očuvanje zdravlja srca, prisutan je u samo 1 šoljici (154 grama) slatkih višanja bez koštica, ili 10% DV.