ČKALJA NIKADA NIJE ZABORAVIO TU NOĆ! Na vratima mu se pojavio čovek koji ga je zamolio samo jedno! GLUMAC JE BIO ŠOKIRAN, evo šta je uradio

0

Sigurno ste svi čuli a možda i gledali filmske i serijalizovane uratke u kojima se pojavio svima omiljeni i neprikosnoveni komičar i glumac Miodrag Petrović zvani Čkalja koji je obilježio kinematografske uratke ovog dijela svijeta svojim unikatnim talentom za nasmijavanje i zabavljanje ljudi.

Iako današnje estradne zvijezde djeluju kao totalni bogataši kojima ne može niko ništa dok oni dekadentno troše svoj novac kako stignu dok drugi gladuju, u bivšoj Jugoslaviji, zbog tadašnjeg socijalističkog sistema, nije bilo lako biti toliko bogat. Poenta je bila da svi imaju koliko-toliko jednako, bez podijele na bogate i siromašne.

Iako je bio velika zvijezda, Čkalja je s porodicom živio u garsonjeri od svega 15 kvadrata sve do 1955. godine, priča njegov sin Čedomir. Otkrio je i kako je jednu noć kod njih došao veliki, bradati čovjek u ogromnom kaputu da im ponudi veći stan u zamjenu za ovaj. Smatrao je da glumac poput Čkalje zaslužuje da porodicu smjesti u veći stan a njegovoj kćerki je za studije više odgovarala garsonjera.

Iako su isprve htjeli da odbiju, Čkalja i njegova porodica su brzo pristali na to a onda je uslijedila cijela peripetija oko ovoga budući da je i tad bilo korupcije među birokratima. Ovaj cijeli slučaj je kulminirao Čkaljinom posjetom tadašnjem Predsjedniku jugoslovenske Skupštine – Moši Pijadeu koji je ne samo riješio Čkaljin problem bez pola muke, nego i jedne žene koja je isto imala poteškoća sa zaposlenjem i novcem. Cijela priča će vam sigurno zagrijati srce i podsjetiti vas koliko je život nekad bio bolji na ovim prostorima. Priču kako je prenosi Čedomir Petrović, sin Miodraga Petrovića Čkalje možete pročitati ovdje.