Gorivo je prošlog tjedna poskupilo u Srbiji nakon višetjednih pojeftinjenja. Trenutne cijene su 195 dinara za litar eurodizela, a 165 dinara za litar europremium benzina BMB 95. Poskupljenje goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim burzama u posljednjih desetak dana.

Međunarodna agencija za energiju objavila je kako je sve vjerojatnije da će ukidanje covid restrikcija u Kini dovesti do velikog porasta potražnje za naftom. To bi moglo uzrokovati novo poskupljenje goriva u svijetu. Prema organizaciji, ruske zalihe energenata su u padu, što nije bio problem dok je gospodarska aktivnost na globalnoj razini smanjena. No, to bi u narednom razdoblju moglo postati ozbiljna prepreka gospodarskom rastu.

Predviđa se da će Kina, čije se gospodarstvo napokon otvorilo, uskoro trošiti polovicu svjetskih zaliha nafte. Iako je u SAD-u i Europi najavljena blaga recesija, kineske potrebe za naftom potencijalno bi mogle nadoknaditi svaki pad potražnje za ovim energentom.

Kako bi održala opskrbu naftnim derivatima i održala standard građana, Vlada Srbije privremeno je smanjila akcize na određene naftne derivate za 10 posto. Ovu je odluku objavila vlada. Privremeno je do 7. januara produžena zabrane izvoza euro dizela, dok će odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa važiti još mjesec dana.