0

U proteklih tjedan dana u Srbiji je prvi put nakon nekoliko tjedana poskupjelo gorivo. Dizel sada košta 195 dinara po litri, a benzin 165 dinara po litri. Razlog tome je rast cijene nafte na svjetskim burzama, koja je u posljednjih desetak dana porasla za 5-7 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je kako je sve vjerojatnije da će ukidanje restrikcija na covid u Kini dovesti do značajnog povećanja globalne potražnje za naftom. To bi pak moglo dovesti do poskupljenja goriva. Agencija je također upozorila da su globalne zalihe ruskih energenata u padu, što bi moglo postati ozbiljna prepreka gospodarskom rastu u narednom razdoblju.

Predviđa se da će Kina, čije se gospodarstvo napokon otvorilo, uskoro trošiti polovicu svjetskih zaliha nafte. To bi moglo nadoknaditi pad potražnje za ovim energentom koji je najavljen u SAD-u i Europi.

Vlada Srbije obnovila je uredbe i odluke o naftnim derivatima i plinu, pa je do kraja siječnja produženo važenje Uredbe o ograničenju cijena naftnih derivata. Kako bi se omogućila nesmetana opskrba tržišta naftnim derivatima i očuvao životni standard građana, Vlada Srbije odlučila je privremeno smanjiti iznos trošarina na određene naftne derivate za 10 posto.