Kada je riječ o srpskoj kinematografiji i umjetnosti, Dragan Bjelogrlić nadaleko je poznat po svojim izuze4tnim glumačkim sposobnostima, redateljskoj oštroumnosti i producentskom talentu.Prvo se dokazao kao glumac a posljednjih godina se posvetio režiji  i to mu jako dobro ide od ruke  a najbolji dokaz je film Toma.

Više od četvrt stoljeća cijenjeni glumac Dragan Bjelogrlić život dijeli s voljenom suprugom Majom, nekada uspješnom manekenkom.

Svoju užu obitelj, koju čine dvoje djece Mia i Aleksej, Bjela je svojedobno opisao kao najbližu rodbinu.

Prema Glorijinoj reportaži, Dragan je izrazio izuzetan ponos što je uspio sačuvati svoju obitelj i održati uspješan brak dug 25 godina. Njeguje svoju nevjerojatnu djecu i svoju izuzetnu ženu, što je čini njegovim najvećim postignućem.

  • Maja i Dragan Bjelogrlić zajednički su se pojavljivali na više događanja, među kojima je i primanje održano u rezidenciji Veleposlanstva Francuske. Njih je osobno pozvao veleposlanik Pjer Košar na obilježavanje nacionalnog praznika Francuske.

Supruga Dragana, poznata kao srpska Monica Bellucci, nevjerojatno podsjeća na talijansku glumicu, pokazujući nevjerojatnu sličnost između njih dvoje.

Biografija:

Rođen 10. kolovoza 1963. u Beogradu, koji je u to vrijeme bio poznat kao Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Dragan Bjelogrlić odrastao je u obitelji s izraženom umjetničkom pozadinom. Taj je odgoj vjerojatno odigrao značajnu ulogu u oblikovanju njegove buduće karijere. Njegov otac Milan Bjelogrlić bio je cijenjeni glumac, a majka Biserka radila je kao kostimograf.

Dragan je od mladosti pokazivao veliku fascinaciju scenskim umjetnostima i kreativnim izražavanjem. Crpeći inspiraciju od svojih roditelja, njegovao je duboku ljubav prema glumi i odlučio se svim srcem posvetiti ovom pozivu.

Po završetku osnovnog obrazovanja upisao je srednju umjetničku instituciju u Beogradu. Upravo je unutar tog obrazovnog okruženja izbrusio i proširio svoje sposobnosti izvođača. Tijekom svog boravka tamo, ne samo da je stekao temeljno razumijevanje glumačkog zanata, već je i napredovao u kreativnoj atmosferi koja ga je okruživala, pružajući mu priliku da istražuje različite umjetničke medije i slobodno izražava svoje najskrovitije misli i emocije.

26, September, 2021, Belgrade – The premiere of the play “Wide Country” by Arthur Snicler, directed by Marko Manojlovic, was held at the Yugoslav Drama Theater. Maja Bjelogrlic and Dragan Bjelogrlic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages
26, septembar, 2021, Beograd – Premijera predstave “Siroka zemlja” Artur Snicler, u reziji Marka Manojlovica odrzana je u Jugoslovenskom dramskom pozoristu. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

 

Po završetku srednjeg obrazovanja, Dragan Bjelogrlić se namjerno odlučio za visoko obrazovanje na cijenjenom Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Upravo je u ovoj ustanovi prošao sveobuhvatnu obuku u umjetnosti glume, ključno iskustvo koje ne samo da je izbrusilo njegove sposobnosti, već mu je omogućilo i neprocjenjiv uvid u zamršenost kazališnog svijeta.

  • Narativ Bjelogrlićeva filmskog puta započeo je 1978. godine njegovim nastupom u filmu “Boško Buha”. Ipak, ključni trenutak koji je doista oblikovao njegovu karijeru dogodio se 1980-ih kada je postao poznat svojom ulogom u kultnoj televizijskoj seriji “Bolji život”. Upravo je u toj ulozi, utjelovljujući buntovnog Slobodana Bobu Popadića, osvojio gledatelje svojom autentičnom i uvjerljivom izvedbom.

Tijekom 1990-ih Bjelogrlićeva karijera je doživjela procvat jer je ostvario zapažene uloge u filmovima s ratnom tematikom kao što su “Crni bombarder”, “Lijepa sela bolja”, “Rane” i “Nebeska udica”. No, svoj je talent pokazao i na području mjuzikla sudjelovanjem u nadaleko hvaljenom filmu “Hajde da se volimo 3”.

 

S ulaskom novog tisućljeća Bjelogrlić se našao pred novim preprekama i izvanrednim prilikama. Njegove izvedbe u filmovima poput “Sivi kamion crvene boje” i “Ivkova slava”, kao i uloga u TV emisiji “Vratiće se rode”, osvojile su i publiku i recenzente.

Nakon 2010. Bjelogrlić je doživio istinski preporod u svojoj karijeri, istaknuvši se kao istaknuta osoba filmske industrije i kao redatelj i kao scenarist. Stvorio je nekoliko renomiranih srpskih filmskih remek-djela, uključujući nadaleko hvaljene sportske i povijesne drame “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”. Ti su projekti od tada stekli status ikone među gledateljima.

Bjelogrlić je ovih dana ostvario još jedan trijumf zadivljujućom TV serijom “Sjene nad Balkanom”, osvajajući gledatelje zagonetnom pričom i iznimnom produkcijskom vrijednošću.