Kada su u pitanju jaja, kao i svaka druga hrana, postoje i pozitivni i negativni aspekti koje treba uzeti u obzir. Općenito, jaja su hranjiva i korisna namirnica, ali ključno je voditi računa o veličini porcija i načinu kuhanja. Preporučljivo je imati na umu preporuke vezane uz konzumaciju jaja i njihov učinak na cjelokupno zdravlje. Otkrivajući potencijalne zdravstvene rizike, stručnjak otkriva koliko dugo se kuhana jaja mogu sigurno čuvati.

Ne samo da su kuhana jaja ukusna i hranjiva, već nude i praktičnu opciju obroka koji se može čuvati u hladnjaku dulje vrijeme. Međutim, važno je uzeti u obzir preporučeno trajanje njihovog držanja na ovaj način. Rok trajanja kuhanih jaja izuzetno je kratak u usporedbi s rokom trajanja svježih jaja, budući da proces kuhanja eliminira zaštitni vanjski sloj koji štiti ljusku. Posljedično, kuhana jaja postaju osjetljiva na kontaminaciju iz zraka, bakterija i raznih drugih čimbenika koji predstavljaju potencijalni rizik za našu dobrobit.

U gostovanju na RTS-u Ana Kalušević, stručnjakinja iz ove oblasti, dala je dragocjene spoznaje o tome koliko se kuhana jaja mogu sigurno čuvati u hladnjaku. Prema Kaluševićevim riječima, uskrsna jaja preporuča se potrošiti unutar sedam dana nakon Uskrsa, no ako se jaja čuvaju u hladnjaku, mogu trajati oko 5-7 dana. Međutim, uobičajeno je da se zdjelice u kojima se nalaze jaja dulje vrijeme ostavljaju na sobnoj temperaturi, što smanjuje njihov vijek trajanja.

Da bi se produžila svježina jaja, preporučljivo je izvaditi samo onoliko koliko će obitelj potrošiti. Osim toga, važno je napomenuti da se jaja češće razbijaju u kućanstvima s djecom, a ta razbijena jaja imaju čak i kraći rok trajanja. Stoga ih je preporučljivo konzumirati unutar naredna 2 do najviše 3 dana. Kalušević predlaže da jaja držite u hladnjaku ili u hladnoj prostoriji kad god je to moguće, a vadite ih samo za vrijeme obroka. Prisutnost neugodnog mirisa definitivan je pokazatelj da su se jaja pokvarila. Ako tijekom kuhanja jaja osjetite miris sumpora, obavezno ih bacite bez odlaganja.