Dugo ste marljivo tražili optimalni položaj za spavanje, bez obzira na umor. Dobro ste upoznati sa scenarijem nemirnog premještanja i rotiranja na krevetu, očajnički tražeći položaj koji će vas uvesti u stanje mirnog sna. Na kraju, podlegnete spavanju u željenom i uobičajenom položaju. Međutim, stručnjaci su nedavno otkrili je li ovaj favorizirani položaj doista najpovoljniji za cjelokupnu dobrobit i zdravlje.

Ako vam je teško zaspati, neprestano se prevrćući i okrećući po krevetu do jutra, možda bi vam posebno osmišljen položaj za spavanje, koji su osmislili iskusni znanstvenici koji razumiju potencijalne prednosti svemira, mogao ponuditi malo olakšanja.

Prema stručnjaku za spavanje Martinu Siliju, prihvaćanje položaja nulte gravitacije tijekom spavanja, što podrazumijeva lagano podizanje glave i stopala, ima potencijal poboljšati protok krvi i ublažiti simptome refluksa kiseline. Prema njegovom objašnjenju, ovaj poseban položaj posebno je izrađen da replicira položaj tijela u bestežinskom stanju, poput onog u svemiru. Sili dalje pojašnjava da je NASA prvotno osmislila ovaj položaj kako bi pomogla astronautima da se priviknu na utjecaje mikrogravitacije dok su u svemiru, a kasnije je modificiran za korištenje u medicinskim ustanovama i domovima za starije osobe.

Zauzimajući ovaj položaj, pojedinci mogu ublažiti bolove u leđima i druge tegobe koje ometaju san ublažavanjem pritiska na kralježnicu. Nadalje, podizanje nogu iznad razine srca može poboljšati cirkulaciju minimiziranjem utjecaja gravitacije na krvožilni sustav. To zauzvrat može ublažiti oticanje nogu i stopala i poboljšati cirkulaciju krvi u kritičnim organima kao što je mozak. Osim toga, zauzimanje ovog položaja ne samo da može smanjiti hrkanje, već i ublažiti simptome refluksa kiseline. Sili predlaže korištenje jastuka za podizanje glave i nogu, stvarajući improvizirani položaj za spavanje bez gravitacije.