Sa svojim bogatim nizom minerala, vitamina, željeza, folne kiseline, dijetalnih vlakana i esencijalnih nutrijenata, mladi luk posjeduje izvanredna svojstva. Ovaj izniman sastav omogućuje im borbu protiv upala u tijelu i jačanje imunološkog sustava.

Za osobe koje pate od raznih bolesti, medicinski stručnjaci toplo preporučuju njegovu upotrebu kao sredstvo za prehranu. Prema riječima nutricionistice Natalije Nefedove u intervjuu za “Sputnjik”, luk ne samo da osigurava esencijalne vitamine i minerale, poput vitamina C i vitamina B skupine, već sadrži i vlakna i flavonoide. Ovi flavonoidi djeluju kao antioksidansi, učinkovito smanjujući upale u tijelu. Njihov se učinak prvenstveno vidi u zdravlju kardiovaskularnog sustava, liječenju dijabetesa, pa čak i u prevenciji određenih vrsta raka. Osim toga, otkriveno je da luk ima pozitivan učinak na imunološki sustav.

Prema riječima nutricionista, luk ima sposobnost smanjenja unosa soli u organizam. Međutim, važno je napomenuti da luk ne treba promatrati samo kao lijek za bolest. Umjesto toga, treba ih uključiti u redovitu prehranu kako bi se proaktivno borili protiv bolesti i promicali cjelokupno zdravlje. Tijekom intervjua za Sputnjik, nutricionistica Nefedova je pojasnila da je jedini problem u neugodnom mirisu tijela, koji nije uzrokovan oralnom higijenom, već izlučivanjem mirisa luka iz kože kroz pore.

S druge strane, postoje pojedinci koji imaju problema s probavom luka. Prema Nefedovoj, osobe s osjetljivim želucem, gastritisom ili kiselošću trebaju biti umjerene u konzumiranju mladog luka. Međutim, to ne znači da mladi luk treba potpuno izbjegavati. Umjesto toga, važno je konzumirati količinu luka koja je ugodna vašem tijelu. Prema riječima nutricionistice, kako bi se sačuvala svježina i blagotvorna svojstva luka, neophodno ga je čuvati u hladnjaku, a stabljike luka čuvati odvojeno.