Zdravstveno stanje Voje Brajovića bilo je u kritičnom stanju. Evidentno je da Voja Brajović životu pristupa s optimizmom, o čemu svedoči i njena bezbrižna tvrdnja da je hodajuća medicinska enciklopedija. Tokom  života susretao se s raznim zdravstvenim problemima, no najizazovnija dijagnoza koju je dobilo  bio je tumor na mozgu, . Zdravstveno stanje Voje Brajovića bilo je ozbiljno narušeno pa mu nije preostalo ništa drugo nego da se bori. 20. prosinca nastupio je u predstavi, da bi sutradan bio podvrgnut operaciji.

  • Iskusni glumac suočio se s najizazovnijom bitkom kada su mu povremeno počeli trnci u ruci. U početku je to odbacio kao umor ili bezopasnu nuspojavu njegove intenzivne predanosti poslu. No, kako su bolovi potrajali i pojačavali se, Vojislav je prepoznao koliko je važno nešto poduzeti i potražio liječničku pomoć. Dijagnoza mu je zadala razoran udarac, kakav je malo tko mogao podnijeti a da ne posustane: imao je tumor na mozgu.

Srećom, bolest je još bila u ranoj fazi i nije pokazivala znakove značajne progresije. Stručnjaci su ga uvjeravali da bi za potpuni oporavak bio dovoljan samo jedan operativni zahvat. Iskoristivši priliku u kratkoj pauzi između brojnih nastupa, cijenjeni se glumac odlučio podvrgnuti preporučenoj terapiji. Bitka Voje Brajovića ostala je skrivena jer nije želio da se nameće drugima, ali su njegove kolege i prijatelji postali svjesni situacije. U konačnici, operacija je dala pozitivne rezultate.

  • Ubrzo nakon toga, Brajović je pušten iz zdravstvene ustanove. Prije odlaska, izrazio je želju za razgovorom sa svojim liječnikom, koji se u njegovim mladim godinama bavio boksačkim sportom. Pitao je može li se vratiti u ring, obraćajući se Joksu. Odgovor liječnika Voji bio je jednostavan, ali dubok: “Samo se bičuj i nemoj se vrtjeti u prošlosti.” Upravo je to glumac čekao čuti. Ne gubeći vrijeme vratio se na kazališne daske, odglumivši svoje uloge u “Mletačkom trgovcu” i “Kokoški” s neviđenom vještinom.

Dok bi većini njegovih kolega trebao odmor da se oporave od traumatičnih događaja koji su se odvijali, Voja je iz bolesničke postelje otišao ravno u kazalište, kao da mu je pozornica slamka spasa. Maestro kazališne scene s pravom je smatrao da je gluma za njega najbolja terapija koja nadilazi svaki recept koji se mogao dati. Vojislav Voja Brajović, cijenjeni srpski glumac u kazalištu, televiziji i filmu, proslavio se sredinom 1970-ih ulogom Silenta u hvaljenom filmu “Ispisano”. Rođen 11. svibnja 1949. godine u Valjevu, trenutno živi i radi u Beogradu.

  • Brajovićeva strast prema glumi se razbuktala još kao srednjoškolac, zbog čega je upisao Fakultet dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu. Tijekom studija započeo je svoju glumačku karijeru, naposljetku skupivši mnoštvo iznimnih uloga u kazalištu, televiziji i filmu. Njegov izuzetan talenat doneo mu je brojne cenjene nagrade u Srbiji i okruženju. Naime, Brajović je od svibnja 2007. do srpnja 2008. obnašao dužnost ministra kulture u Vladi Srbije. Nadalje, glumačkom se karijerom bavi i njegova kći Iskra Brajović, a njegovim stopama ide i sin Vukota. Brajović je trenutno u srećnom braku sa glumicom Milicom Mihajlović, a zajedno imaju sina Relju.