Na nedavnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o Kosovu došlo je do sukoba srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednice Vanesse Frazier s Malte. Kako je napetost rasla, razmjena između njih dosegnula je točku ključanja, što je rezultiralo snažnim i intenzivnim trenutkom kada je Frazier snažno udario po stolu, ostavljajući Vučića bez riječi.

  • Usred sjednice izbila je žestoka rasprava kada je predsjedavajući dao riječ predsjedniku Aleksandru Vučiću, izričito navodeći da ima striktno vremensko ograničenje od tri minute za izlaganje. Vučić je u izlaganju jasno dao do znanja da dogovora nema, ali se nadovezao izjavom “Ali to je beznačajno”. Nasuprot tome, Frazier je potvrdio da je dogovor zapravo postignut. Na predsjednik Srbije koji je ponovio izjavu “nije dogovoreno”, Frazier je snažno udarila šakom o stol.

Nepokolebljivo je tvrdila da je s njezinom zamjenicom doista postignut dogovor te oštro odbacila sve insinuacije o njezinoj nepoštenosti. Služeći kao stalna predstavnica Malte pri Ujedinjenim narodima, Vanessa Frazier, iskusna diplomatkinja porijeklom s Malte, donosi svoju stručnost i iskustvo na međunarodnu scenu. Njezina diplomatska karijera započela je 1992. godine kada je kao studentica krenula na put diplomacije. U samo dvije godine popela se na mjesto prve tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Malte, gdje je preuzela odgovornost nadgledanja odnosa sa Sjedinjenim Državama.

  • Nakon toga je dobila zadatak da služi u Odjelu za Mediteran. Kao veleposlanica Malte, Frazier je obavljala svoje dužnosti na raznim lokacijama uključujući Bruxelles, Belgiju, Luksemburg i NATO. Međutim, 2013. dogodio se transfer koji ju je odveo u Italiju gdje je dobila dodatnu akreditaciju da predstavlja Maltu u San Marinu i organizacije Ujedinjenih naroda smještene u Rimu. Tijekom svog mandata u Ujedinjenim narodima, 2021. godine, izabrana je za predsjednicu Ekonomsko-financijskog odbora, također poznatog kao Drugi odbor UN-a.

Probijajući rodne barijere, postigla je značajnu prekretnicu kao prva žena stalna predstavnica Malte u Ujedinjenim narodima. Rođena 5. ožujka 1970. godine u Beogradu, završila je Zemunsku gimnaziju 1988. godine, a diplomirala pravo na Sveučilištu u Beogradu 1994. godine. Godine 1993. postao je član Srpske radikalne stranke. Iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a 1994. godine preuzeo je funkciju glavnog tajnika stranke.

  • Tu dužnost je obnašao do 2008. godine. Dolaskom na čelo 1996. preuzima dužnost direktora oronulog sportsko-poslovnog centra “Pinki” u Zemunu. Izuzetnom vještinom revitalizirao je objekt i nizom uspješnih pothvata znatno višestruko povećao zarade osoblja. Godine 1998. dobio je značajnu ulogu ministra informiranja u Vladi nacionalnog jedinstva. U tri mandata bio je poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, najpre u Veću republika od februara 1998. godine, a zatim u maju 2000. godine, da bi konačno za poslanika izabran na saveznim izborima 24. septembra. 2000. godine.

“Vučić za metropolu” pobijedio je na izborima za gradonačelnika Beograda, osvojivši 29 posto glasova u prvom krugu, a značajnih 48 posto u narednom krugu. Ovaj trijumf odražava ishod izbora za gradonačelnika održanih u svibnju 2008., gdje je osvojio impresivnih 34,7 posto glasova. U suradnji s Tomislavom Nikolićem bio je suosnivač Srpske napredne stranke, a na osnivačkoj konvenciji stranke u listopadu 2008. izabran je za zamjenika predsjednika.