Ugledni pjevač Oliver Dragojević do smrti je ostao vjeran svojoj riječi, što je dokaz njegovog nepokolebljivog poštovanja. Oliver Dragojević i nakon svog odlaska s ovog svijeta prije 6 godina ostaje ikona glazbene scene bivše Jugoslavije. Kroz svoju slavnu karijeru ostavio je neizbrisiv utjecaj na svijet glazbe, posebice na području dalmatinske pjesme i očaravajućeg mediteranskog zvuka.

  • Njegovi bezvremenski hitovi i dalje odjekuju među ljudima svih dobi, što je dokaz njegove trajne popularnosti. U primorskom mjestu Vela Luka na otoku Korčuli, Oliver Dragojević je proveo svoje formativne godine, pokazujući ranu sklonost glazbi. Potaknut od strane roditelja, na svoj glazbeni put krenuo je svirajući harmoniku u dobi od sedam godina. Prekretnica u njegovom životu dogodila se s 14 godina kada je pobijedio na amaterskom natjecanju pjevača, što je označilo početak njegove slavne karijere.

Godine 1963. započinje profesionalnu karijeru postavši članom splitskog sastava Batali. Potom je pokazao svoje glazbeno umijeće i stekao slavu nastupajući uz glasovite “Dubrovačke trubadure”. Godine 1974. dogodio se ključni trenutak u njegovoj individualnoj karijeri kada je na pozornici festivala “Split ’74” izveo zadivljujuću izvedbu pjesme “Ča če mi Copacabana”.

  • Otada nadalje, Oliver je učvrstio svoj status stalnih sudionika festivala, a njegove pjesme postale su nezaobilazna sastavnica cijenjenog dalmatinskog glazbenog repertoara. U početku je gajio duboku naklonost prema klasičnoj glazbi, ali je brzo prešao na područje popa i laganih melodija, odluka koja se pokazala mudrom. Njegove pjesme koje su osvojile vrhove top lista, uključujući “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesaricu”, “Molitva”, “Tko sam ja da ti sudim” i brojne druge, postale su bezvremenski klasici, ostavljajući neizbrisiv utjecaj na živote bezbrojnih slušatelja.

Dok je dosljedno naglašavao važnost obitelji i prijatelja, svjesno se trudio održati granicu između svog osobnog života i javne sfere; međutim, pojavila su se neočekivana otkrića koja su mnoge zaprepastila. Sa suprugom Vesnom uz sebe vodi zanosan i intrigantan život. Prije samo nekoliko mjeseci Oliverova partnerica otkrila je zadivljujuće uvide u njihovu svakodnevicu. Na prilično nekonvencionalan način izašao je kao pobjednik. Poznajem ženu po imenu Jelena, koja je imala zanimljiv susret s jednom osobom.

  • Ova osoba je imala naviku da svaki dan bude sa različitim ženama, ali je u periodu od desetak dana izabrao da bude sa Jelenom. Za to vrijeme hodao bi ruku pod ruku s njom i čak je pratio. Međutim, jednog dana zatekao se kako sjedi u lokalnom baru s prijateljem kada je iznenada prepoznao Jelenu. Prišao joj je i rekao: “Gospođo, činite mi se poznato!” Jelena je pametno odgovorila: “Naravno da me poznaješ, s obzirom na to da za mnom vučeš zadnjih desetak dana.”

Ove zabavne detalje Vesna je ispričala tijekom gostovanja u emisiji Giuliana Radio Dalmacije. Njezina izdržljivost za većinu je ostala tajna, “Njemu nije bilo pomoći. Nakon koncerta u Trebinju, imao je drskosti nazvati me zapravo u dva sata u noći, inzistirajući da će doći po mene taksijem. Naravno, počeo je zvoniti kućni telefon. hodnik, probuditi sve u kući i povrh svega, morala sam biti na poslu u šest ujutro u bolnici”, ispričala je i dodala šaljivu opasku. Ja sam bio sponzor, a on moju podršku.

  • Da bi nam poboljšali životnu situaciju, moji su roditelji podigli kredit za renoviranje stana. U tom istom stanu smo osam godina živjeli nas jedanaest. Svako jutro svi bi se razbježali, ostavljajući samo mene i svekrvu. Tada je moja svekrva imala godina kao ja sada, ali mi je djelovala puno starije. Često bih se uhvatio kako iščekujem njen odlazak. Nerijetko je znala izgovarati fraze poput “Ajme” ili “Osjećam se kao da ću umrijeti”, čega se Vesna prisjetila upravo tom prilikom.

U rasponu od trideset godina, koji je razlog njegovog izbivanja iz Beograda? Javnost je i dan danas izazvana tim pitanjem. Mediji iz Srbije, poput Radio-televizije Srbije u Splitu, radili su s njim intervjue, a posvetili su mu i emisiju. Na pitanje o odbijanju odlaska u Beograd, jednostavno je odgovorio da je stvar zaključena. Nakon Oliverove smrti, njegova supruga Vesna Dragojević otkrila je razlog Oliverovog odsustva u Srbiji. Nakon bombardiranja Dubrovnika moja obitelj potražila je utočište u Splitu.

  • Sjedili smo zajedno, gledali snimke brodova koje je zahvatio plamen, a tamo, usred kaosa, bilo je plovilo mog oca. Bio je to veliki čamac od 10 metara, projekt koji je progutao njegov život i nazvan Kopakabana. Dok je na televizijskom ekranu svjedočio uništenju svoje tvorevine, suze su tekle niz očevo lice, a njegov je plač ispunjavao sobu. U tom trenutku Oliver mu se sa suosjećanjem u glasu obratio: Vesna je umirila Miljenka rekavši: “Nemoj se ništa sekirati.

Imam veliko iskustvo rada tamo i bila sam nebrojeno puta. Da vas smirim, više nikada tamo neću nastupati.” Ona je dalje napomenula da je to jedina izjava njenog pokojnog supruga u vezi sa Srbijom. Prije nekoliko godina, u emisiji Naksi radija “Mojih 50”, pjevač Oliver Mandić pozabavio se ovom delikatnom temom. Mandić je izrazio razočaranje što Oliver, talentirani pjevač, neće moći doći na koncert u Beogradu. Mandić je ponudio 200.000 eura za koncert “Dva Olivera” s Filharmonijom.

  • Posebno su bile izazovne okolnosti u Oliverovom okruženju, koji je izrazio zabrinutost za sigurnost svojih sinova po povratku u Split nakon koncerta. Tijekom razgovora s Tanjom Peternek Aleksić u Splitu, Dragojević je spomenuo koncert u Beogradu. Na pitanje planira li u svoju koncertnu turneju uključiti i Beograd, kantautor je odgovorio: Oliver je tijekom gostovanja u emisiji “TV lica, kao i svaki normalan svijet”, odlučno ustvrdio da je tema o kojoj je riječ već zaključena.

Naglasio je da su ga više puta kontaktirali u vezi s tim, ali je to stalno odbijao, smatrajući da se radi o zatvorenoj raspravi. Nadalje, ustvrdio je da nema apsolutno nikakve šanse da promijeni svoje stajalište.