Kada dojdete u šezdesete to je savršena prilika da preispitate svoje životne izbore. Odvojite vrijeme da otkrijete koje prilagodbe možete primijeniti kako biste očuvali svoje zdravlje, produžili životni vijek i poboljšali ukupnu kvalitetu života. Prihvatite ovih pet transformativnih prilagodbi kako biste poboljšali svoj život nakon što navršite 60 godina.

Kako bismo vodili dinamičniji način života, važno je smanjiti sjedilački način života i povećati tjelesnu aktivnost. Bavljenje aktivnostima kao što su hodanje, plivanje i lagana tjelovježba mogu poboljšati dobrobit kardiovaskularnog sustava, ojačati mišiće i kosti te pridonijeti pozitivnijem raspoloženju.

Održavanje optimalnog oralnog zdravlja zahtijeva dosljednu njegu zuba i desni. Od ključne je važnosti svakodnevno koristiti zubni konac, zakazati redovite stomatološke preglede i razmisliti o uključivanju oralnog irigatora u svoju rutinu kako biste promicali zdrava usta. Kako biste promicali dobro zdravlje i spriječili stanja poput dijabetesa, preporučljivo je smanjiti količinu konzumiranog šećera.

Treba izbjegavati prazne kalorije, koje se mogu naći u slatkoj hrani i pićima. Dodatno se preporuča ograničiti unos gaziranih pića i umjetnih sokova. Održavajte aktivan društveni život kako biste spriječili osjećaj izolacije.

Uključivanje u društvene aktivnosti kao što je provođenje kvalitetnog vremena s prijateljima i voljenima, istraživanje novih mjesta i širenje vašeg društvenog kruga može imati pozitivan učinak na vaše mentalno blagostanje i cjelokupno emocionalno stanje. Odlučite se za hranjive izvore proteina, bitnih vitamina i vitalnih minerala kako biste održali zdraviju prehranu.

Povećajte konzumaciju voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe i nemasnog mesa. Klonite se prerađene hrane i umjerene konzumacije alkohola. Tijekom šezdesetih postaje ključno dati prioritet održavanju i fizičkog i mentalnog zdravlja. Uvođenjem potrebnih prilagodbi u ovih pet temeljnih područja vašeg života, imate moć značajnog utjecaja na svoje cjelokupno blagostanje, što vodi do života koji nije samo zdraviji, već i ispunjen s više sreće i zadovoljstva.

BONUS TEKST:

Prevalencija pretilosti je u porastu, problem koji naši stručnjaci često potvrđuju. Korijen problema leži u našim prehrambenim navikama, koje su često pod utjecajem stresa i nedostatka vremena za pravilnu pripremu hranjivih obroka. Endokrinolog dr. Srđan Popović i nutricionistica Marija Rapajić u emisiji “Uranak” na K1 televiziji bavili su se utjecajem glukoze na gušteraču, propitujući uvriježeno mišljenje da su med i rakija tajna dugovječnosti.

Prema riječima prof. dr. Srđana Popovića, endokrinologa, glukoza je najsnažniji pokretač lučenja inzulina. Iako je bilo pokušaja s aminokiselinama i masnim kiselinama, glukoza je ta koja izaziva snažan odgovor beta stanica u Langerhansovim otočićima u endokrinom pankreasu, uzrokujući pretjerano oslobađanje inzulina. Zabrinutost leži u pretjeranoj slatkoći slatkih napitaka.

Prirodni sokovi više nisu dostupni, a konzumacija čaše ovih previše zaslađenih napitaka često uzrokuje loše raspoloženje zbog visokog udjela šećera. Ova pretjerana konzumacija zaslađenih sokova može dovesti do napada na gušteraču, što rezultira povećanim lučenjem inzulina, inzulinskom rezistencijom, te u konačnici razvojem pretilosti i dijabetesa.

Nažalost, broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u stalnom je porastu, ne samo među odraslima nego i među djecom. Zabrinjavajuće je što dijabetes tipa 2, koji se prije povezivao s odraslima mlađima od 30 godina, sada sve više prevladava kod djece. Ovo ukazuje na djelomičnu disfunkciju endokrinog pankreasa, što dovodi do raznih implikacija i tako dalje. Opterećenje sustava i dalje postoji, prvenstveno zbog pretjerano slatkih sokova i kolača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here