Nakon iscrpljujućeg 8-satnog radnog dana, konačno se vraćam kući. Dok kročim kroz ulazna vrata, željno dozivam svoju voljenu: “Hej, ljubavi moja! Kakav nas ukusan ručak danas čeka?” Međutim, na moje iznenađenje, kao odgovor je samo šutnja. Unatoč mojim ponovljenim pokušajima da kontaktiram svog supruga iz hodnika, ne dobivam nikakav odgovor.

Dok ulazim u kuhinju, nalazim da je moja svekrva već prisutna. Vrijedno je napomenuti da on boravi na udaljenosti od 10 kilometara od naše trenutne lokacije. Na moje pitanje gdje joj je sin, ona mi je odgovorila znakovitim pogledom i rekla: “Svjestan si.” Moje razumijevanje postaje mutno dok se ona okreće i izgovara ove riječi.

 

Danas sam mu savjetovala da uzme zasluženi odmor i provede vrijeme s djecom, jer vam on svaki dan sprema ručak. Zauzvrat sam se ponudio da preuzmem zadatak kada to sami ne možete učiniti. U svim ostalim aspektima posvećujem se svom poslu i financijski doprinosim uzdržavanju cijele obitelji.

Dogovor je bio da će moj suprug preuzeti odgovornost za brigu o djeci i pripremanje obroka, jer on nema nikakvih drugih obveza. Ne znam što da radim o trenutnoj situaciji.

BONUS TEKST:

Neveni, 36-godišnjoj Požarevčanki, prije tri godine stigla je poražavajuća vijest da joj je dijagnosticiran rak grlića maternice, unatoč tome što je redovito odlazila na kontrole s konstantno normalnim nalazima. To je označilo početak njezine mukotrpne bitke za dobro zdravlje. Nevena, diplomirana farmaceutkinja, svoje je zdravlje dosljedno stavila na prvo mjesto i redovito odlazila na preventivne preglede.

Međutim, šest mjeseci prije njezine dijagnoze, postala je svjesna neobičnog krvarenja, što ju je navelo da posumnja na temeljni problem. U tom trenutku jedina indikacija bilo je prekomjerno krvarenje i nisam osjetio nikakve dodatne simptome osim blagog gubitka težine. Međutim, to sam pripisala zahtjevima brige za svoje trogodišnje dijete i povezala to sa svojom dnevnom rutinom.

Samo godinu dana prije, moj Papa test je dao normalne rezultate i osjećala sam se savršeno dobro. Unatoč tome, početak krvarenja označio je početak mučne bitke za preživljavanje. Tijekom ginekološkog pregleda Nevena je iskusila vrlo neugodan zahvat poznat kao eksplorativna kiretaža kanala, kao i biopsiju, a oba su obavljena bez anestezije. Naivno je vjerovala da će ova početna intervencija biti dovoljna i da će se njezina situacija poboljšati, nesvjesna nadolazećih izazova koji su pred njom.

Nakon zahvata Neveni je prepisan antibiotik i savjetovano mirovanje do dobivanja nalaza. Nakon povratka u svoju rezidenciju, odlučio sam se zavaliti i strpljivo iščekivati ​​ishod. Iskoristivši priliku za odmor, prepustio sam se trodnevnom opuštanju. Međutim, počeo me obuzimati neodoljiv osjećaj nelagode. Kao žena, postoji urođena intuicija koja nas upozorava na te osjećaje.

S obzirom na profesiju moje obitelji u području zdravstva, obratio sam im se i pozvao ih da ubrzaju dostavu nalaza, ako je to uopće izvedivo. U jeku Nevenine borbe s rakom grlića maternice, samo nekoliko dana prije njezina 33. rođendana stigla je poražavajuća dijagnoza. U stanju šoka dobila sam nalaze od majke, koja me obavijestila da su nepovoljni i da je potrebno dodatno liječenje. Dok sam pregledavao dokumente, otkrio sam da sva tri uzorka biopsije otkrivaju prisutnost adenokarcinoma.

Nakon izazovnog susreta, ova hrabra mlada dama ustala je na noge i odlučila se založiti za dobrobit svog trogodišnjeg sina suočenog s rakom grlića maternice, na pregledu kod ginekologa. Nakon što sam dobila šokantnu dijagnozu, moje početno stanje nevjerice trajalo je samo nekoliko sati.

Brzo sam se pribrala, pripremila kao da imam planove za izlazak. Svako sam se jutro probudio sa spoznajom da imam rak, ali kad sam se pogledao u ogledalo, činio sam se savršeno dobro. Nisam mogao a da ne upitam: “Zašto ja? Što sam učinio da ovo zaslužim? Posvetio sam se pomaganju drugima i dolazim iz obitelji zdravstvenih radnika.

” Unatoč tome što sam se borio s tim mislima, za to sam vrijeme bio zaokupljen drugim problemima. Uspio sam sam izdržati preglede automobila, ostao sam pribran i odbijajući se prepustiti očaju. Prisutnost mog malog djeteta bila je snažna motivacija da nastavim naprijed.

Prijelaz s poraženog pitanja “Zašto ja…?” na rezolutan stav „Ustrajmo do medalje! U jeku pandemije Covida-19 Nevena je neumorno plovila od jedne do druge zdravstvene ustanove, obavljajući sve potrebne medicinske pretrage za nadolazeću operaciju. Dana 10. veljače 2021. podvrgnula sam se radikalnoj histerektomiji, kirurškom zahvatu koji je uključivao uklanjanje maternice, jajnika, jajovoda i okolnih žlijezda.

Operacija je trajala otprilike pet do šest sati. Prije zahvata obratila sam se svojoj majci i iskreno smo razgovarale, tijekom kojeg sam prolila mnogo suza. Izrazila je spremnost preuzeti moje mjesto ako je to moguće.

Srećom, za dlaku sam izbjegao potrebu za kemoterapijom, jer je tumor bio veličine samo 3 milimetra. Da je samo koji milimetar veći, morao bih na dodatni tretman. Međutim, psihički sam bio spreman i na tu mogućnost. Najvažnije je da sam sada dobrog zdravlja i da je sve dobro ispalo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here