Mlijeko i m liječni proizvodi su bogati tvarima koje su zdrave za naš organizam. Od mlijeka se može praviti mnogo toga od kajmaka i sireva pa do jogurta a ovaj posljednji je posebno pogodan za naša crijeva. Danas vam donosimo načine na kojeg ga možete koristiti.

Jogurt, često zanemarena namirnica, nudi značajne zdravstvene prednosti koje ne treba podcijeniti. Prepun vitalnih proteina, vitamina i korisnih bakterija, pozitivno utječe na višestruke aspekte našeg općeg blagostanja, što ga čini vrlo preporučljivim dodatkom našoj svakodnevnoj prehrani. Dopustite mi da predstavim deset uvjerljivih razloga zašto je uključivanje jogurta u vašu svakodnevnu rutinu mudra i razborita odluka.

Uz obilje esencijalnih nutrijenata, jedna porcija jogurta osigurava impresivnih 49 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija. Nadalje, obiluje vitaminima B skupine, posebice B12, koji ima ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja krvnih stanica i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Jogurt je bogat izvor esencijalnih nutrijenata kao što su fosfor, riboflavin, jod i cink.

Obiluje proteinima, osobito u grčkoj varijanti, porcija od 200 mililitara jogurta sadrži značajnih 20 grama. Ovi proteini su vitalni za održavanje metabolizma, poticanje potrošnje kalorija i regulaciju apetita. Štoviše, jogurt sadrži korisne bakterije poznate kao probiotici, koje pozitivno djeluju na tijelo.

Ovi probiotici pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama, čime se smanjuje vjerojatnost infekcije. Probiotici, osim toga, značajno utječu na regulaciju probave i jačanje imunološkog sustava. Konzumacija jogurta daje pozitivne rezultate za zdravlje zuba. Kao vrijedan partner u oralnoj higijeni, jogurt jača zubnu caklinu i smanjuje rizik od karijesa.

  • Nadalje, uključivanje korisnih bakterija u jogurt pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha smanjujući razine sumporovodika. Znanstvena istraživanja su potvrdila da redovita konzumacija jogurta smanjuje vjerojatnost razvoja visokog krvnog tlaka. Znanstvena studija koju je provelo Sveučilište Tufts u Bostonu potvrdila je tvrdnju da konzumacija jedne porcije jogurta dnevno može dovesti do značajnog smanjenja rizika od razvoja hipertenzije za 31 posto u samo tri dana.

Prisutnost kalcija u jogurtu pomaže u kontroli tjelesne težine snižavanjem razine kortizola i posljedično suzbijanjem nakupljanja tjelesne masti. Osim toga, probiotici prisutni u jogurtu jačaju imunološki sustav i pružaju zaštitu od uobičajenih prehlada. Održavanje dnevnog unosa od približno 300 grama jogurta može smanjiti vjerojatnost zaraze prehladom za impresivnih 25 posto.

Nadalje, stalna konzumacija jogurta pospješuje rad T-stanica, čime se ublažavaju simptomi povezani s alergijama. Mnoge se žene susreću s problemom ponavljajućih infekcija intimnog područja, što je česta briga. Srećom, uključivanje jogurta koji sadrže aktivne kulture pokazalo se korisnim u očuvanju pH ravnoteže i smanjenju vjerojatnosti gljivičnih infekcija.

Kada je u pitanju pomoć pri oporavku nakon tjelesnog napora, jogurt je izvrsna dijetalna opcija zbog dobro uravnotežene kombinacije proteina i ugljikohidrata. Savjetuje se konzumiranje jogurta unutar šezdeset minuta nakon završetka treninga. Proteini koji se nalaze u jogurtu osiguravaju ključne aminokiseline koje olakšavaju obnovu mišića, dok ugljikohidrati popunjavaju zalihe energije unutar mišićnog sustava.

Ako tražite olakšanje od neugodnih opeklina od sunca, losioni od aloe vere su naširoko omiljeni. Unatoč tome, postoji alternativni lijek koji se prenosi s generacije na generaciju: jogurt. Ključno je odabrati obični jogurt bez dodatnih šećera. Predloženi pristup uključuje nježno nanošenje jogurta na suncem opečenu kožu, puštanje da kratko odstoji i potom ispiranje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here