Pravilna i uravnotežena ishrana je jako važna za zdravlje našeg organizma i sve veći broj ljudi u svijetu je postao svjestan toga. Iako je svoje prehrambene navike jako teško promijeniti uz jaku volju i to se može.

Abby Grim, poznata američka dijetetičarka i nutricionistica, rasvijetlila je štetne učinke određenih izbora hrane na zdravlje crijeva i metabolizam. Iznenađujuće, postoje dvije naizgled zdrave namirnice koje zapravo mogu naškoditi crijevima. Jedan od takvih krivaca su žitarice za doručak koje sadrže sintetička sladila.

Iako je dodavanje umjetnih zaslađivača popularna metoda za poboljšanje okusa, ono može poremetiti osjetljivu ravnotežu crijevnih bakterija i imati štetan utjecaj na cjelokupno zdravlje crijeva. To zauzvrat pridonosi sporijem metabolizmu i pogoršava debljanje. Osim toga, nutricionistica objašnjava da konzumacija umjetnih zaslađivača može poremetiti prirodnu sposobnost tijela da kontrolira glad, što može rezultirati povećanim unosom kalorija i posljedičnim debljanjem.

Nutricionisti također ističu da žitaricama ne samo da nedostaju vlakna i vitalne hranjive tvari, već često sadrže sastojke poput šećera, šećernog alkohola i umjetnih zaslađivača koji mogu imati negativne učinke na rad crijeva. Uključivanje šećernih alkohola u ove žitarice može dovesti do nadutosti, grčeva u želucu i poremećaja ravnoteže crijevnog mikrobioma. Konzumacija jogurta koji sadrže voće potencijalno šteti probavnom sustavu jer sadržaj šećera može doprinijeti nadutosti i probavnim smetnjama.

Osjetljiva ravnoteža crijevnih bakterija može se poremetiti prekomjernim unosom šećera, što rezultira upalom. Valja napomenuti da znatan dio jogurta na tržištu sadrži preveliku količinu dodanog šećera, koja premašuje preporučenu dnevnu dozu. Ovaj višak šećera potiče razmnožavanje štetnih bakterija u crijevima, što u konačnici dovodi do upala, nadutosti i raznih probavnih problema.

Vrijedno je napomenuti da određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje su znanstvene studije pokazale da mogu poremetiti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima i potencijalno dovesti do debljanja.Kako biste održali nutritivnu prehranu, nutricionisti savjetuju da se ne konzumiraju kupovni obroci poput mesnih prerađevina, pretpakiranih ili gotovih jela, grickalica, slatkih jela, kao i slanih i slatkih peciva i namaza.

Ove vrste namirnica obično su kompaktne veličine, ali imaju visok sadržaj kalorija, što često dovodi do brzog povratka napadaja gladi. Konzumacija prekomjerne količine šećera dovodi do povećanja razine inzulina, pojačava želju za hranom i izlaže tijelo štetnom djelovanju nezdravih masnoća, što može imati dugotrajne posljedice na zdravlje.

Slavica Stojanović veliki naglasak stavlja na važnost vlastitog pripremanja obroka i opredjeljenja za nutritivno kvalitetnije namirnice kako bi se postigao poželjniji fizički izgled i zdravije tijelo. Svojim objavama na Instagramu pruža opipljive dokaze i značajan napredak. Kada je riječ o uključivanju proteina u prehranu, postoje brojne lako dostupne opcije, uključujući nemasnu mljevenu govedinu, bijelu piletinu, oslić, jaja, tunu i nemasni grčki jogurt.

  • Širok raspon izvora može vam osigurati hranjive masti, uključujući avokado, različite vrste orašastih plodova poput badema, indijskih oraščića i lješnjaka, maslinovo ulje, tamna čokolada, sjemenke bundeve, kao i lanene i chia sjemenke. Što se tiče ugljikohidrata, svakako uključite rižu (cijelu i bijelu), kvinoju, leću, grah, grašak, razno voće kao što su jabuke, banane, lubenice i bobičasto voće, razno povrće poput brokule, prokulice, mrkve, cvjetače i paprike, i ne zaboravite dodati datulje na svoj popis!

Slavica Stojanović ističe važnost temeljite kupovine namirnica te predlaže izradu personaliziranog popisa za kupovinu kako bi se proces pojednostavio. Kako biste osigurali uspjeh, neophodno je strogo se pridržavati navedenog popisa i izbjeći iskušenje uključivanja dodatnih namirnica. Osim toga, preporučljivo je krenuti u shopping s zasićenim apetitom. Ova mjera predostrožnosti je od iznimne važnosti jer vas glad može navesti da se prepustite određenim željama, poput slatkih poslastica, koje bi na kraju mogle dospjeti u vašu smočnicu i kasnije ih konzumirati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here