Veza poznatog zavodnika francuske kinematografije i zanosne Romi trajala je svega pet godina. Dok se glumica užurbano pripremala za romantično vjenčanje, Delon je u glavi imao alternativne planove. Unatoč boli koju joj je nanio, uspjeli su održati prijateljstvo, koje je potrajalo i nakon njezine smrti. Zapravo, Delon je sastavio iskreno pismo njoj u spomen. Romy Schneider, glumica austrijsko-njemačkog podrijetla, tri godine starijeg Alaina Delona prvi put je susrela na aerodromu Orly 1958. Francuski glumac u početku nije ostavio značajniji dojam na kolegu. Delona je doživljavala kao pretjerano oholu osobu, koja nadilazi razinu arogancije koja je odgovarala njezinu ukusu. Nije ni slutila da će se njezini osjećaji brzo pretvoriti u ljubav. Nedugo nakon toga putevi su im se još jednom ukrstili, ovaj put na setu drame Christine. Delon joj je, u želji da očara svoju kolegicu, poklonio buket ruža. Njezina fascinacija relativno nepoznatim 23-godišnjim glumcem rasla je, što ih je navelo da krenu na putovanje vlakom u Bruxelles na filmski festival. Opijenost njihovom vezom bila je brza, kako se njihova emocionalna i fizička veza intenzivirala. Jedva da postoji fotografija na kojoj nisu u nježnom zagrljaju ili s ljubavlju gledaju jedno u drugo.

Delonov uspon do slave bio je brz, što ga je dovelo do željene pozicije seks simbola. Međutim, ovaj prikaz njezina voljenog i glasine o njegovim nevjerama zabrinule su Schneidera. Romina majka, koja nije bila oduševljena partnerom svoje kćeri, zahtijevala je od njega da se obveže oženiti glumicom. Pojavila su se nagađanja da je brinula za dobrobit svoje kćeri, kako psihički tako i fizički. Iako su se zaručili tijekom boravka u Švicarskoj, planovi za brak su im na kraju propali. Njihova ljubav, nekoć žarka, posustala je i završila 1963.

Po povratku Romi sa snimanja u Hollywoodu, u njezinom pariškom domu dočekao ju je upečatljiv aranžman crnih ruža i srcedrapajuća poruka urezana na zrcalu. Alainove riječi probole su joj dušu kad je priznao: “Krenuo sam na putovanje u Meksiko zajedno s Natalie. Nemam namjeru vratiti se.”

Romi je u trenutku očaja pribjegla samoozljeđivanju prerezavši si vene, no na sreću, u trenu je spašena. U razdoblju koje je uslijedilo, Schneider je otvoreno izražavala svoju emocionalnu patnju i borila se da se nosi s iznenadnim prekidom svoje veze. Tri godine kasnije, 1966., stupila je u brak s Harijem Mejenom, njemačkim redateljem i glumcem, a njihova je zajednica trajala do 1975. Nakon toga udala se za Daniela Biasinija, a njihov brak trajao je do 1981. Iz prvog braka Romi je imala sina po imenu David, koji je tragično preminuo u dobi od 14 godina zbog ozljede femoralne arterije zadobivene dok se penjao na ogradu. Ovaj razorni gubitak duboko je utjecao na Romino ionako krhko mentalno zdravlje, navodeći je da potraži utjehu u nezdravim navikama. Desetljeće nakon rastave, Delon i zadivljujuća glumica ponovno su se susreli na setu filma La Piscine, ponovno zapalivši neospornu kemiju među njima. Međutim, odlučili su održati platonsko prijateljstvo do kraja Rominog života. Godine 1982. Romi je prerano preminula u dobi od 43 godine, ostavljajući za sobom veo misterije. Iako se službeno pripisuje prirodnim uzrocima i srčanom udaru, postoje pretpostavke da je njezina smrt mogla biti posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, kojoj se okrenula nakon smrti svog sina. Saznavši za odlazak Romy Schneider, Alain Delon je svojoj bivšoj dragoj napisao dirljivu oproštajnu poruku na stranicama francuskog časopisa Paris Match. Iskrena počast pod nazivom “Adieux, ma Puppelé” odabrana je jer ju je Delon s ljubavlju nazvao svojom “lutkom” (fr. puppelé).

Iznova gledam u tvoje lice. Želja mi je da te promatram svojim očima i opetovano izrazim da nikada nisi izgledao tako zadivljujuće i spokojno kao sada. Odmorite se. Prisutan sam uz tebe. Kroz naše zajedničke trenutke naučio sam nekoliko njemačkih fraza. Volim te. Imam duboku naklonost prema tebi. Obožavam te, moj Puppelé ― napisao je glumac.

Možete li dati neke dodatne informacije o Romy Schneider?

Godine 1938. Rosemarie Magdalena Albach rodila se u Beču, u obitelji duboko ukorijenjenoj u svijetu glume. I njezin otac, Wolf Albach Retty, i njezina majka, Magda Schneider, potječu iz Austrije, odnosno Njemačke. Vrijedno je napomenuti da je čak i njezina baka, Roza Albach Retty, imala karijeru kazališne glumice.

Romy je imala očuha po imenu Hans Herbert Blachheim, koji se kasnije uključio u njezinu karijeru i pokazao pretjerano zanimanje za Romy i njezino fizičko biće, spoznaja koju je i sama Romy shvatila.
U dobi od 15 godina, Romy Schneider krenula je u svoj prvi filmski pothvat, brzo se etablirajući kao glumica s izvanrednom sposobnošću da udahne život princezama. Od uloge Victorije u filmu “Mädchenjahre einer Königin” do njezine ikonske uloge princeze Sisi u dobi od 18 godina, Schneider je osvojila publiku diljem svijeta. Ova ju je uloga vinula u zvijezde, što je dovelo do dva nastavka filma. Paradoksalno, tijekom 1970-ih doživjela je neke od svojih najiznimnijih i najhvaljenijih izvedbi. Međutim, iza kulisa, vizažisti koji rade s njom prisjećaju se stalnog stanja pijanosti i epizoda uplakanih suza, što je rezultiralo natečenim licem.

Nakon razvoda stupila je u brak sa svojim tajnikom Danielom Biasinijem, koji je nedvojbeno nevjerojatno podsjećao na sliku i oličenje Alaina Delona.

Neki su promatrači primijetili da se činilo kao da je naletjela na identičnu repliku. U vrijeme Romyna drugog razvoda, kada je Daniel još bio nesiguran oko svog odlaska, ona je proživjela duboku tragediju, najrazorniju u svom životu.

Romyna sposobnost da predvidi događaje koji su se odvijali bila je jezivo točna, jer je uspjela nadživjeti svog sina za samo godinu dana. Tijekom tih mjeseci podlegla je razornim silama alkohola koji joj je postupno nagrizao srce. Tragično, Romy je u 43. godini života preminula 29. svibnja u svojoj rezidenciji u Parizu, a uzrok je bio srčani udar, a neki ga čak pripisuju i doslovno slomljenom srcu.

Nakon sprovoda, Delon je dobro organizirao da Davidovi posmrtni ostaci budu prebačeni na isto počivalište kao i Romy, a na spomenik je stavio odgovarajući buket tamnocrvenih ruža, baš kao što je to učinio na dan inauguracije filma ” Christine” kada su im se putevi prvi put ukrstili.

Kao priznanje za njezina postignuća kao dvostruka dobitnica nagrade César i njezine glavne uloge u više od 45 filmova, Francuska je ustanovila prestižnu filmsku nagradu “Prix Romy Schneider” koja se dodjeljuje ambicioznim mladim filmašima.

Ogromna tragedija odvijala se pred našim očima.

Tijekom najtragičnijeg trenutka Romyna života, prerane smrti njezina četrnaestogodišnjeg sina Davida 1981., Delon je vjerno stajao uz nju. Francuski glumac bio je taj koji je preuzeo organizaciju sprovoda i osigurao Romynu privatnost u ovom teškom trenutku. Uložio je sve napore kako bi joj pomogao vratiti mentalno blagostanje, iako su njegovi pokušaji, nažalost, na kraju bili neuspješni. Tragično, vjeruje se da si je Romy oduzela život u pariškom hotelu 29. svibnja 1982. Alain je bio jedan od prvih pojedinaca koji su stigli na mjesto događaja, gdje se osamio s njezinim beživotnim tijelom kako bi ožalostio gubitak svoje voljene. Pobrinuo se za sve što je potrebno za sprovod, iako na sam obred nije došao, tvrdeći da je u tome pronašao utjehu. Kruže glasine da Romy nije pokopana na uobičajenom mjestu pokopa, već ju je Delon odlučio pokopati na vlastitom imanju. U godinama koje su uslijedile, Alain se često prisjećao svoje duboke ljubavi iz prošlosti. Godine 2008. dobio je prestižnu nagradu César, čast koja je dodijeljena pokojnoj Romy Schneider. Na pitanje je li mu žao što prije mnogo godina nije oženio njemačku glumicu, odgovorio je potvrdno.

Je li se ishod priče mogao promijeniti da su Romy i Alain ostali u braku? Postoji mogućnost… Kada je Delon govorio s iskrenim emocijama na dan smrti svoje ljubavnice, rekao je: “Njen osmijeh će mi zauvijek biti urezan u sjećanje, jer je izvirao iz dubine mog bića.”