Ofra Haza, iznimno talentirana žena koja potječe iz jemenske židovske obitelji, brzo se proslavila u Izraelu prije nego što je zaokupila pozornost cijelog svijeta, učvrstivši svoj status jedne od najpriznatijih osoba u području popularne glazbe.

Godine 1957. otišla je na svijet kao najmlađe i deveto dijete u skromnoj useljeničkoj obitelji. No, izniman talent i zadivljujući glas bili su njezina karta za izlaz iz siromaštva. S nepunih dvanaest godina, agent iz renomiranog dječjeg kazališta “Bezalel Aloni” prepoznao je njene nevjerojatne sposobnosti. Od tog trenutka njezin uspon prema vrhuncu svjetske glazbe bio je nezaustavljiv. Domaći mediji obasuli su je obožavanjem, prozvavši je “Madonom s istoka”.

Tijekom svoje karijere Haza je postigla brojna postignuća, uključujući izdavanje nevjerojatnih singlova, najprodavanijih albuma i zadivljujuće nastupe na raznim festivalima. Osim toga, značajno je doprinijela svijetu filmske glazbe. No, vrhunac njezinog glazbenog puta dogodio se 1983. godine kada je osigurala drugo mjesto na Eurosongu. Ovo joj je postignuće otvorilo vrata na međunarodnoj sceni. Naime, njezino izvođenje pjesme “Deliver Us” iz animiranog filma “The Prince of Egypt” pokazalo je njezin talent i svestranost dok ju je izvodila na nevjerojatnih 17 jezika.

Unatoč svojoj slavi i bogatstvu, Ofra je zadržala prizemljenost, ostajući privržena svojoj obitelji i podržavajući snažne moralne i vjerske vrijednosti. Ova nepokolebljiva predanost njezinim načelima uzdigla ju je do cijenjenog statusa, transformirajući je u legendarnu figuru u njezinoj domovini Izraelu.

Tijekom svoje karijere zadržala je netaknutu reputaciju, bez ikakvih mrlja ili kompromitirajućih fotografija s muškarcima. Skandala nije bilo nigdje u njenom životu. Naprotiv, bila je poznata kao žena u neumoljivoj potrazi za pravom ljubavi, odlučna sačuvati nevinost do svoje bračne noći. Pozornost brojnih udvarača nije je zanimala jer je čvrsto vjerovala da će je Bog dovesti do muškarca njezinih snova. U dobi od 39 godina, njezina vjera u “princa na bijelom konju” konačno se ostvarila kada je u njezin život kao srodna duša ušao biznismen Doron Ashkenazi.

Intrigantno je primijetiti da je Ofra prošla nezapaženo od strane vlastite bake, koja je dosljedno potkopavala njezina postignuća i vrijednost, naglašavajući da žena bez obitelji nema nikakav značaj i važnost. Taj je osjećaj najprikladnije prikazan u primjedbi njezina brata: “Tko je uopće Ofra? Samo neudata žena bez obitelji!”

Ljubav koju je posjedovala pokazala se kobnom za nju.

Nažalost, dostupni su ograničeni podaci o njezinoj kratkoj zajednici; međutim, neporecivo je da joj je njezin suprug prenio virus AIDS-a, što je u konačnici doprinijelo njezinoj preranoj smrti. Naime, Ofra je tragično završila 2000. godine zbog upale pluća izazvane HIV infekcijom.

Posljednji trenuci njezina života bili su zasjenjeni ogromnom patnjom. Tragično, njezin božanski pjevački glas prerano je utihnuo zbog nesretne ljubavne veze s neprikladnim partnerom.

Sve do danas, okolnosti vezane uz smrt para, uključujući pravu prirodu smrti njezina supruga, i dalje su obavijene velom tajne. Samo godinu dana kasnije, i on je podlegao predoziranju, ostavljajući za sobom neodgovorena pitanja i neriješene misterije.

U jesen 1999., samo šest mjeseci prije njezine smrti, Ofra Haza snimila je svoje posljednje radove, koji do danas nisu objavljeni.