S nepunih petnaest godina već se našla pred svojom inauguralnom pjevačkom prilikom. U 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća Vesna Zmijanac izbija kao istaknuta osoba glazbene industrije bivše države. Poznata po svojim revolucionarnim nastupima i glazbenim spotovima, redefinirala je standarde scene. Tijekom svoje slavne karijere postigla je veliki uspjeh, s repertoarom brojnih hitova koji su zauzeli vrhove top lista. Do danas je objavila ukupno četrnaest albuma, šest singlova i razne kompilacijske albume.

  • Uz uspješnu pjevačku karijeru, zapažene je nastupe imala i u raznim televizijskim serijama i filmovima, među kojima su ‘Sok od šljiva’, ‘Kamioni 2’ i ‘Kamioni opet voze’. Godine 1989. udala se za Vlada Jovanovića, koji je svojevremeno bio šef marketinga PGP RTS-a. Iz ovog braka postala je majka kćeri Nikolije koja je, inspirirana majčinim putem, 2010-ih krenula u vlastitu pjevačku karijeru. Njezina karijera započela je 1979. objavom debitantskog singla ‘Ti nisi čovjek ko zna da voli’. Uslijedio je niz dodatnih singlova i njezin prvi album 1982. Iste godine pojavila se u filmu ‘Sok od šljiva’, privlačeći značajnu pozornost. Veliki proboj dogodila se 1985. godine snimanjem njezine uspješnice ‘Nevera moja’ koju je napisao Miroljub Aranđelović Kemiš, inače Vesnin bivši suprug. S nepunih petnaest godina osigurala je prvu pjevačku svirku u kafani u Bivolju kraj Kruševca.

Naknadno ju je majka, koja je radila kao gastarbajter u Austriji, vratila u Beč. Neko je vrijeme studirala u srednjoj tehničkoj školi, no školovanje nije završila. U tom razdoblju radila je i na pokretnoj traci u jednoj od Siemensovih tvornica. No, njezin boravak u Beču bio je kratkog vijeka jer se ubrzo vratila u Jugoslaviju. Vesna je rođena 4. siječnja 1957. u Nikšiću, Crna Gora. Njezina obitelj, koju su činili otac Dušan iz Siska i majka Kovina iz okolice Kraljeva, tu je zbog očevog zaposlenja boravila.

 

  • Odgojena kod bake u prigradskom naselju Kovači kod Kraljeva, Vesna Zmijanac, poznata srpska folk pjevačica, sa samo godinu dana doživjela je razvod roditelja. Nakon završene osnovne škole u Ribnici i tečaja za daktilografa, krenula je u zapaženu karijeru potaknutu svojim iznimnim vokalnim sposobnostima i repertoarom kvalitetnih pjesama. Tijekom svog puta osvajala je publiku ne samo svojim talentom, već i zadivljujućom osobom, stekavši reputaciju seks simbola i jedne od najintrigantnijih figura bivše Jugoslavije. Unatoč profesionalnom uspjehu, njen buran ljubavni život često ju je izbacivao u središte pozornosti. Rođena 4. siječnja 1957. godine u Nikšiću, Vesna Zmijanac udavala se dva puta i majka je kćeri Nikolije čije prezime Jovanović odgovara prezimenu njenog oca Vladimira. Vesnin otac Dušan je iz Siska, grada u Hrvatskoj, dok je njena majka Kovina iz Kraljeva. Kad je Vesna imala samo godinu dana, njezini su se roditelji razveli, pa ju je odgojila baka s majčine strane Natalija.

Odrasla u dolini Ibra i Lepenice, osnovno obrazovanje i kurs za daktilografa završila je u selu Ribnica. Unatoč tome što su je roditelji izdašno novčano potpomagali, Vesna je bila željna pažnje, ljubavi i publike koju od njih nije imala. U mladosti je razvila vještine sviranja harmonike i postala članica školskog orkestra. Osim toga, počela je pjevati i prvu plaću zaradila s 15 godina na nastupima u kafani Bivolje kraj Kruševca. Majka ju je kasnije odvela u Beč, gdje je upisala Srednju tehničku školu, ali nije završila studij.

 

  • Nakon što je kratko radila na pokretnoj vrpci u tvornici Siemens, Vesna se vratila u Jugoslaviju kako bi nastavila svoju glazbenu karijeru. Susret sa renomiranim pjevačem Šabanom Šaulićem označio je početak njenog puta. Pod njegovim vodstvom stekla je neprocjenjivo znanje i izbrusila svoje vještine, a na kraju je stala na pozornicu raznih barova duž Ibarske magistrale. Upravo joj je Šaban predložio da krene u svijet snimanja, a ona je taj prijedlog zdušno prihvatila. Godine 1979. u suradnji s ansamblom Branimira Đokića objavila je svoj prvi singl s dvije zadivljujuće pjesme: “Hvala ti na svemu” i “Ti nisi čovjek koji zna voljeti”. Nadovezujući se na svoj uspjeh, nastavila je raditi s ansamblom Ace Stepića, producirajući dodatne singlove kao što su “Ostavljena žena” i “Idi sa mnom ili ostani s njom”.