I muškarci i žene mogu osjetiti bolove u dojkama, iako je to češće kod žena zbog hormonalnih učinaka estrogena i progesterona, iz razloga koji još nisu u potpunosti razjašnjeni. Bol u dojkama, znanstveno poznata kao mastalgija, može se manifestirati kod žena u svim fazama života, u rasponu od početka puberteta do faze postmenopauze. Međutim, važno je napomenuti da bol u dojkama nije samo kod žena, jer i muškarci mogu doživjeti ovu nelagodu.

 

  • Uloga hormonalnih fluktuacija i varijacija u različitim hormonima ne može se zanemariti kada se razmatraju čimbenici koji mogu izazvati odgovor u grudima. Kod osoba s reproduktivnim ciklusom, aktivnost hormona dovodi do širenja ili skupljanja kanala i žlijezda u dojkama. Iako ovu bol može osjetiti svatko, češće se javlja kod žena koje imaju višu razinu estrogena i progesterona. Ova dva hormona imaju značajan utjecaj na strukturu i veličinu tkiva dojke. Nadalje, značajne hormonske promjene tijekom trudnoće ili dojenja također mogu pridonijeti povećanoj osjetljivosti, promjenama u strukturi i pojavi nelagode. Osjećaj boli u predjelu prsa je nešto što se može doživjeti. Kada je u pitanju bol u dojkama, osjećaji koji se javljaju mogu se kategorizirati u dvije glavne vrste: ciklička i neciklička bol.

Ova je podjela ključna za prepoznavanje potencijalnih problema i vođenje daljnjih dijagnostičkih postupaka. Žene često koriste različite opise kako bi prenijele osjećaje povezane s ovom boli, koji uključuju: – bockati – puls – Doživljeni osjećaj sličan je osjećaju “zračenja”. – pečenje Osjećaj nelagode, karakteriziran osjećajem težine u dojkama, praćen je prelaskom boli iz jedne dojke u drugu ili prema pazuhu. Podjela na cikličke i necikličke podjele temelji se na menstrualnom ciklusu.

  • Ključno je razlikovati cikličku i necikličku bol u dojkama i identificirati potencijalne uzroke. Bol koja se javlja u cikličkom obrascu može se manifestirati u bilo kojem trenutku tijekom menstrualnog ciklusa, ali najčešće se javlja tijekom ovulacije ili u početnim fazama ciklusa. Način na koji žene percipiraju i podnose ovu bol uvelike varira; dok na neke ne utječe, drugi ga smatraju mučnim i teškim za tolerirati. Povremeno je bol lokalizirana samo u jednoj dojci, često koncentrirana blizu pazuha prije nego što se širi prema van. Neciklička bol, za razliku od svoje slične, nije ograničena na menstrualni ciklus i može se manifestirati u bilo kojem trenutku u životu osobe. Ova vrsta boli je neumoljiva, stalna i lokalizirana na određeno područje dojke. Može varirati od oštrog, probadajućeg osjećaja do uporne boli.

Temeljni uzroci ove vrste boli variraju i mogu uključivati: – Ozljede tkiva dojke često mogu rezultirati traumatičnim iskustvima. – artritis – Nedovoljan izbor kontracepcijskih grudnjaka ili antidepresiva može dovesti do infekcija poput mastitisa ili apscesa. – menopauza – trudnoća – dojenje. Je li potrebno uvijek potražiti savjet ginekologa i postoje li određene skupine žena koje trebaju biti posebno oprezne? U većini slučajeva, ova vrsta nelagode će se povući sama od sebe, osim ako u pozadini nema stanja ili bolesti teže prirode.

  • Osim praćenja menstrualnog ciklusa, važno je voditi računa i o drugim popratnim simptomima. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, osobito necikličku bol u dojkama, preporučljivo je konzultirati se sa svojim liječnikom: – Pojava krvarenja iz jedne ili obje bradavice može ukazivati ​​na iscjedak. – vrućica Intenzitet doživljene boli, kao i sve promjene u razinama boli, treba pažljivo pratiti. Također je važno biti svjestan bilo kakvih neobičnih kvržica ili izraslina u dojkama, kao i svih promjena u izgledu kože ili prisutnosti uvrnute bradavice. Metode samopomoći, tehnike prevencije i pravilna njega dojki ključni su za održavanje cjelokupnog zdravlja dojki. Iako je bol u dojkama uobičajena pojava, obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem.

Osim toga, to je normalno iskustvo za većinu žena u nekoj fazi života. Osim ako postoji zabrinutost ili potvrda raka, promjene načina života ili tretmani koje preporučuje ginekolog mogu pomoći u upravljanju i ublažavanju tegoba. Ako se bol javlja često, liječnik može razmotriti promjenu vašeg režima kontracepcije. Preporučljivo je prestati pušiti i smanjiti konzumaciju kave, soli, začina, masnoće i prerađene hrane. Uz to, upravljanje stresom i odabir odgovarajućeg donjeg rublja su preporučene prakse.