Kako javlja portal UNN, žena s prebivalištem u gradu Dnjepru u Ukrajini pokušala je prodati svog dvogodišnjeg sina za iznos od milijun ukrajinskih hrivnji (što je približno 23.500 eura). Razlog za ovaj potresni čin bilo je miješanje djeteta u njezin osobni život. Međutim, ženu su uhitile vlasti u trenutku kada je prenosila dijete drugoj osobi. Ishod situacije u kojoj se nalazi malo dijete u ovom je trenutku neizvjestan.

  • Glavno tužiteljstvo je izvijestilo da je 19-godišnjoj majci dostavljena obavijest o sumnji od strane tužitelja za maloljetnike Regionalnog tužiteljstva u Dnjepru. Ova obavijest je tereti da se bavi trgovinom maloljetnom osobom. Nakon istrage, otkriveno je da je žena donijela odluku da proda svog sina zbog uvjerenja da on sprječava njenu sposobnost da uspostavi osobni život. Prema tvrdnjama tužiteljstva, ona je izrazila nedostatak želje da preuzme odgovornost za odgoj i brigu o djetetu.

Navodno joj je namjera bila iskoristiti sredstva na koja je računala kako bi osnovala vlastito poduzeće. U tijeku su istrage s ciljem otkrivanja svih detalja u vezi s počinjenjem ovog protupravnog djela. Trgovina djecom, također poznata kao trgovina ljudima ili trgovina djecom, uključuje nedopuštenu praksu iskorištavanja ili preprodaje djece za iskorištavanje, obično u svrhe poput seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada, prosjačenja ili drugih oblika iskorištavanja.

  • Djelo trgovine djecom je teško kazneno djelo i očigledan zadiranje u temeljna prava pojedinca. Ova nedopuštena praksa obuhvaća otmicu, ilegalni prijevoz ili odvođenje djece od njihovih obitelji ili zajednica, s namjerom njihove prodaje ili iskorištavanja na razne načine. Trgovina djecom često uključuje zamršenu mrežu kriminalaca koji djeluju na međunarodnoj razini, vođeni potragom za financijskim dobitkom na račun onih koji su najosjetljiviji.

Zaštita prava djece i borba protiv kriminala ključni su čimbenici kojima se bave međunarodne organizacije i vladine agencije kroz različite inicijative usmjerene na borbu protiv trgovine djecom. Ti napori obuhvaćaju edukaciju, prevenciju, praćenje i provođenje kazni za one koji su uključeni u takva gnusna djela. Sve osobe mlađe od 18 godina imaju pravo na temeljna ljudska prava poznata kao prava djeteta. Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta (CRC), uspostavljena 1989., navodi ova prava.

  • Istražimo neke važne aspekte dječjih prava u sljedećem pregledu. Temeljna prava djece su pravo na život, opstanak i razvoj. Imperativ je stvoriti okruženje koje potiče zdrav i cjelovit rast njihovih sposobnosti. Nadalje, djeca imaju pravo na osnovno obrazovanje bez ikakvih troškova ili obaveza. Uz to, vlade bi trebale jamčiti pristup visokom obrazovanju, promičući kontinuirani osobni i intelektualni napredak tijekom cijelog života.

Djeca imaju pravo postići najvišu razinu zdravlja, uključujući pružanje osnovnih medicinskih usluga, prevenciju bolesti i pružanje zaštite mentalnog zdravlja. Djeca imaju pravo zaštititi se od lošeg postupanja i zanemarivanja, kao i iskorištavanja. Dužnost je država uspostaviti zakonodavstvo i smjernice koje osiguravaju sigurnost djece sprječavanjem činova nasilja.

  • Djeca imaju pravo otvoreno artikulirati svoja stajališta i uvjerenja, kao i privilegiju steći značajna znanja koja doprinose njihovom rastu i napretku. Na djetinjstvo i razvoj djece uvelike utječe ključni element poznat kao igra. Bitno je prepoznati da djeca imaju pravo na slobodno vrijeme i priliku da se uključe u kulturne, sportske i rekreacijske aktivnosti. Djeca imaju pravo na posebnu zaštitu u vrijeme oružanih sukoba i ratovanja.

To uključuje njihovu zaštitu od prisilnog regrutiranja u vojsku i zaštitu od fizičkih i emocionalnih ozljeda. Pravo na obitelj i skrb: Djeca imaju pravo na skrb, brigu i pomoć svojih roditelja ili zakonskih skrbnika. U slučaju odvajanja od roditelja, djeca također imaju pravo na alternativne oblike skrbi koji jamče njihovu sigurnost i opću dobrobit. Prava djeteta su univerzalna i vrijede za svu djecu, bez obzira na njihovu rasu, vjeru, spol, jezik, nacionalno ili socijalno podrijetlo te imovinsko stanje. Ključno je naglasiti da su ta prava neovisna o bilo kojim drugim karakteristikama. Države imaju odgovornost poduzeti mjere kako bi zajamčile poštovanje, zaštitu i ispunjenje dječjih prava.