U svom govoru Milan Štrljić dotaknuo se i teme Ive. Da je talent u obitelji, svjedoči i priča Ive Štrljić, poznate glumice. Njezin otac, Milan, bio je ne samo vrlo tražen glumac, već i omiljena osoba u bivšoj Jugoslaviji. Milanov put u svijet glume započeo je nakon što je završio klasičnu gimnaziju u Splitu i uputio se u Beograd. Unatoč želji roditelja da se bavi medicinom, kod Milana je prevagnula strast prema glumi.

  • Tijekom tog razdoblja, ambiciozni glumci imali su ograničene mogućnosti formalnog obrazovanja, a samo su dva grada nudila programe glume. Poznati glumac je u razgovoru za Jutarnji list otkrio da je najprije otputovao u Beograd na prijemni ispit, a zatim u Zagreb. Međutim, zbog financijskih poteškoća koje su proizašle iz vremena provedenog u Srbiji, nije mogao nastaviti put za Zagreb. Zbog toga je ostao dvadeset godina u Srbiji, gdje je sklopio vezu sa Slavicom, balerinom Kazališta na Terazijama.

Zajedno su dobili kćer Ivu i sina Luku koji danas ima deset godina. Njegova karijera bila je jednako impresivna, a istaknuta je njegova hvaljena uloga u renomiranom filmu “Okupacija u 26 slika” redatelja Lordana Zafranovića. Ova uloga ne samo da mu je donijela priznanje kao najboljeg mladog glumca u Jugoslaviji, već mu je i učvrstila reputaciju u industriji. Nakon sudjelovanja u značajnim produkcijama bivše države poput “Igmanskog marša”, “Balkanskog špijuna”, “Balkanskog ekspresa” i “Bala na vodi”, otac Ive Štrljić odlučio se vratiti u Hrvatsku na snimanje filma serija “Bolji život” bila je pri kraju i rat je počeo.

  • Čim je izbio sukob, nije gubio vrijeme i požurio natrag. Po njegovom mišljenju, to je bio minimum koji se mogao učiniti. Kad je Iva napunila petnaest godina, raskinuo je prvi brak. Po povratku u Hrvatsku upustio se u novu vezu i sada ima sina Frana. Dugo se nagađalo o dinamici njegove veze s kćeri Ivom. Opće je poznato da je glumačku karijeru ostvarila pod vodstvom profesora Ivana Bekjareva, baš kao i njezin otac. No, glasine o zategnutim odnosima između njih neizravno su opovrgnute kada je Iva podijelila fotografije iz njihova obiteljskog albuma.

Drage uspomene na moje djetinjstvo uključuju druženje s ocem na filmskom setu i s majkom u baletnoj dvorani. Na tom sam mjestu imao urođeni osjećaj mira i izuzetnu razinu izdržljivosti. Moja prisutnost ondje nikada nije pokolebana; zapravo, željno sam iščekivala svaki trenutak. Već u tim ranim danima bilo je očito da ću u budućnosti težiti sličnim okruženjima, što je ona otvoreno priznala. Zbog slavnog prezimena priznala je neizostavne usporedbe s ocem.

‒ Bez sumnje, poznavatelji moga puta mogu posvjedočiti nepobitnu istinu da to što mi je Milan Štrljić otac nije nimalo olakšalo moj put. Apsolutno ne. Može li se reći da je to za mene predstavljalo dodatne izazove? U nedavnom intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju” Iva je izjavila da je bilo trenutaka kada je vjerovala da je to istina. Priznala je da bi se njezino iskustvo promijenilo da je njezin otac bio prisutan. Zanimljivo, za vrijeme studija, a ni kasnije, nikada nije tražila savjet od oca, ali joj je on ipak pružio ruku da joj čestita kada je dobila prestižnu nagradu “Beogradski pobjednik”.

  • Na izravno pitanje o njezinoj vezi s ocem, dala je odgovor. ‒ Naravno da i za mene to ima veliki značaj. Što se tiče ljubavi, udaljenost nema moć nad nečijim osjećajima. Milan Štrljić se u jednoj od svojih izjava rijetko osvrnuo na svoju kćer, istaknuvši važnost njezine prisutnosti u njegovom životu. Već dva desetljeća bavi se glumom, ali se suočava s izazovima. To je unaprijed određena sudbina s kojom se mora suočiti.

U biti, odabir karijere za djecu je pothvat koji se ne može poduzeti olako. Moj nedostatak podrške za nju proizlazi iz činjenice da ona živi u drugoj zemlji. Vjerujem da je već dobro upućena u svoj rad i ne treba moj savjet. Štrljić je iznio svoj stav navodeći da nikada neće javno istupati niti surađivati ​​na pozornici s nasljednicom, a pritom je otkrio kakav je odnos s kćeri. Prema izvješćima, Milan je izrazio nemogućnost podizanja glave zbog velike udaljenosti između njih.