Unatoč preprekama na putu, glumica Ljiljana Stjepanović ostala je nepokolebljiva u svojoj jurnjavi za uspjehom, ne dopustivši da je išta spriječi u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Ljiljana Stjepanović osvojila je naša srca tumačenjem različitih likova, ali nam je kao Radojka u seriji “Selo gori, a baba se češlja” zaista postala najdraža. Došavši na ovaj svijet 1952. godine u granicama Beograda, svog rodnog mjesta, bila je kći Jovana, koji je porijeklom iz Slovenije.

  • U burnom razdoblju Drugog svjetskog rata proživjela je mukotrpan trogodišnji boravak u zatvorima jasenovačkog logora, tragično izgubivši pritom cijelu svoju obitelj. Jovan je imao ambicije da se Ljiljana u budućnosti bavi ekonomijom. S druge strane, njezina majka Milojka bila je strastvena kuharica žustrijeg temperamenta, a voljela je i pjevanje. Obitelj je duboko cijenila kulturu i održavala veliku zbirku knjiga koje je Jovan čitao mladoj Ljiljani. S Ljiljanom su dobili sina Ljubišu, koji je igrom slučaja bio dvije godine stariji od nadobudne glumice. Prepoznavši njenu nestašnu i radoznalu prirodu, roditelji su odlučili da Ljiljanu upišu na dodatnu aktivnost kako bi usmjerili svoju energiju, što ju je odvelo na audiciju za dječje glumce na Radio Beogradu.

Upravo kroz ovu audiciju Ljiljana se našla u renomiranoj glumačkoj grupi koju vodi Bata Miladinović, surađujući na dječjem radijskom programu. Tijekom akademskih godina isticala se kao marljiva studentica. Međutim, s početkom puberteta, njezin fokus se pomaknuo prema zadivljujućem svijetu plesa i privlačnosti dječaka, zbog čega je njezino zanimanje za školu splasnulo. Vrhunac njezine tjeskobe dosegla je na svom inauguracijskom plesu kada je jedan mladić skupio hrabrosti i pozvao je da mu se pridruži na plesnom podiju.

  • U trenutku kada se prijavila na “Fakultet dramskih umjetnosti” bila je vjerena za Bojana Repića. Među njenim vršnjacima u programu su bili renomirani glumci poput Radoša Bajića, Lazara Ristovskog, Snežane Savić, Bogdana Diklića i Zlate Petković. Pod vodstvom profesorice Ognjenke Milićević ova grupa studenata završila je studij glume. Ljiljanina karijera imala je težak početak nakon završetka studija. Usporedo s razvodom, našla se u radu u “Pozorištu na Terazijama”, gdje su na repertoaru bile uglavnom operete i komedije. Unatoč njezinom pjevanju, njezini nadređeni nisu voljeli njezin glas, što je rezultiralo time da su joj dodijeljene sekundarne i epizodne uloge koje nisu imale utjecaja. Kako bi što više zaradila, Ljiljana je prihvaćala svaku ulogu koja joj se našla pod rukom. No, sve se promijenilo kada je dobila ulogu bake Izergile u predstavi “Cigani lete u nebo”. Unatoč pjevačkoj ulozi, Ljiljana je zablistala, osvojivši publiku svojom izvedbom.

U trideset i drugoj godini postala je zvijezda Kazališta na Terazijama, označivši prekretnicu u svojoj karijeri. Ljiljanin primarni fokus u svom spisateljskom radu je poezija, iako se bavi i drugim oblicima pisanja. Jedno od njezinih zapaženih djela je zbirka dječjih pjesama “Ljudac”, koja ima posebnu posvetu starijoj unuci Kseniji. Bivši supružnik i potomstvo U 21. godini Ljiljana Stjepanović doživjela je svoj jedini razvod. Tijekom srednjoškolskog razdoblja uspostavila je romantičnu vezu s Bojanom Repićem, koja je na kraju dovela do braka.

  • Ispunjena mladenačkom strašću i željom da što prije osnuje obitelj, nestrpljivo je krenula u ovo novo poglavlje svog života. Nažalost, nakon šest godina između Ljiljane i bivšeg supružnika došlo je do nesuglasice koja je rezultirala razvodom. Nakon što se brak raspao, glumica je otvoreno govorila o golemim poteškoćama s kojima se suočila dok je prolazila kroz posljedice. Doživjeti ovo iskušenje bilo je doista razarajuće i to nije nešto što bih ikome poželio. Sjećanja na to vrijeme toliko su bolna da se radije ne zadržavam na njima. Rano sam se udala, rodila djecu, a onda se razvela i ostala sama. Sve je to za mene bilo nevjerojatno traumatično. Možda bih se drugačije nosio da sam bio stariji, ali bol i trauma bili su ogromni. Unatoč tome, vjerovao sam da je za moju djecu bolje da odrastaju u mirnom okruženju sa samo jednim roditeljem, nego u otrovnoj atmosferi.

Ove osjećaje podijelili smo sa Storyjem tijekom našeg razgovora. Prekretnica u mojoj karijeri nastupila je kada sam preuzela ulogu Baba Izergile u predstavi “Cigani lete u nebo” u Pozorištu na Terazijama. Ljiljanin spisateljski rad prvenstveno se vrti oko poezije, ali je zašla iu područje dječjih pjesama. Njezina kompilacija pod nazivom “Ljudac” ima posebnu posvetu voljenoj starijoj unuci Kseniji. Bivši supružnik i potomstvo U 21. godini Ljiljana Stjepanović doživjela je svoj jedini razvod.

  • Tijekom školovanja u srednjoj školi susrela se s Bojanom Repićem, koji će kasnije postati njezin suprug. Njihova veza započela je u mladosti, ispunjena ljubavlju i težnjama za zajedničkom izgradnjom obitelji. Nažalost, između Ljiljane i njezinog bivšeg supružnika došlo je do nesuglasica koje su dovele do njihovog rastanka nakon šest godina braka. Nakon raspada braka, glumica je otvoreno ispričala kako se bori s teškim procesom koji je proživjela. Doživjeti tako golemo iskušenje je nešto što nikome ne bih poželio. Sjećanja na to vrijeme toliko su neugodna da se radije ne zadržavam na njima. Ulazak u brak u mladoj dobi, rađanje djece, a potom i razvod, ostavilo je u meni osjećaj traume. Možda bih se drugačije nosila da sam bila starija, ali bol i trauma su bile neporecive.

Međutim, vjerovala sam da je u najboljem interesu moje djece da odrastaju u mirnom okruženju s jednim roditeljem, a ne u otrovnoj atmosferi. Tijekom našeg razgovora otkrila je i kako je razvod bio nužan jer njezin bivši suprug nije mogao shvatiti njezinu profesiju te ga je izjedala ljubomora. Unatoč svemu, nikada nije rekla niti jednu negativnu riječ o njemu. Unatoč braku, doživjela je osjećaj ljubavi. No, njezina privrženost sinovima odnijela je prednost, spriječivši je da uđe u još jedan brak.

Bojan Repić je, nažalost, preminuo prije nekoliko godina. Iz te zajednice Ljiljana je blagoslovljena s dva sina, Vlastimirom i Igorom. Tijekom intervjua često ističe svoju obitelj, posebice unuke. Po uzoru na baku, Ksenija se bavila glumom. Označila se u televizijskoj seriji “Selo Gori a Baba Se Combešlja”, a krasi i scenu. Ipak, ostaje neizvjesno hoće li gluma u budućnosti postati njezin glavni poziv. Zanimljivo, jedna od unuka ima isto ime kao i baka Ljiljana.