Najuspješniji teniser u svijetu Novak Đoković sinoć je osvojio prestižnu nagradu u Madridu. Poznato je da on dosta vodi računa o svom zdravlju i tijelu, dosta pazi na ishranu, navike i na treninge, a uz njega i njegova porodica mora da pazi. Jedan od njegovi h uzora je Tom Brejdi.

Novak Đoković je po peti put dobio cenjenu nagradu Laureus za najboljeg sportistu godine, a prethodno je ovo prestižno priznanje osvojio 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Dok je Novak izlazio na scenu, upustio se u razgovor ni sa kim drugim do Tomom Brejdijem, koji mu je ljubazno uručio zasluženu nagradu. Novak je izrazio nevericu i zahvalnost po dobijanju nagrade, priznavši da mu je Tom Brejdi, njegov sportski idol i prijatelj, uručio nagradu.

Novak je uvek bio otvoren u pogledu svog divljenja prema Tomu Brejdiju, smatrajući ga svojim uzorom u svetu sporta. U prošlosti, Novak je govorio o vrijednim lekcijama koje je naučio na Tomovom izvanrednom putu, izražavajući svoju težnju da ima karijeru koja se proteže preko 40 godina ili potencijalno i duže. Ostaje pitanje: ko je zapravo Tom Brady?

Priznat kao jedan od najboljih svjetskih sportista, Tom Brady je profesionalni igrač američkog fudbala koji je stekao ogromno divljenje ne samo zbog svojih izuzetnih sportskih dostignuća već i zbog izbora u ishrani i načina života. Prema Tomu, “prava hrana” se odnosi na hranu koja alkalizira tijelo i smanjuje upalu.

Konzumiranje alkalne hrane može smanjiti pH nivo, što ima potencijal da spriječi razne bolesti, poveća nivo energije i smanji rizik od prijeloma. Tom čvrsto vjeruje da konzumiranje ove vrste hrane poboljšava njegove atletske performanse tako što mu daje potrebnu energiju. Njegova prehrana se prvenstveno sastoji od organske, lokalne i biljne kuhinje, izbjegavajući bilo kakvu prerađenu hranu.

  • Da bi započeo svoj dan, hidrira se sa osvježavajućih 500 mililitara vode natopljene elektrolitima, nakon čega slijedi hranjiv voćni smoothie i osnažujući trening. Nakon vježbanja, dopunjava tečnost dodatnom vodom i upušta se u revitalizirajući voćni sok. Za ručak često uživa u ukusnoj kombinaciji ribe i živopisnog povrća. Kao popodnevni pik-up, uživa u prirodnoj slatkoći svježeg voća uz proteinski šejk.

U vrijeme večere uživa u obilju hrskavog povrća, povremeno popraćenog utješnom činijom supe. Tom Brady pridržava se strogog režima ishrane koji isključuje razne namirnice i pića. Uzdržava se od konzumiranja alkohola, hljeba, tjestenine, žitarica, kukuruza, mlijeka, hrane koja sadrži GMO, trans masti, šećera, vještačkih zaslađivača, soje, industrijskih sokova, džemova i želea, jestivog ulja, brze hrane, slanih grickalica, slatkiša, zaslađenih pića, krompir, kečap, soja sos i još mnogo toga.

Važno je napomenuti da ova lista zabranjenih namirnica nije konačna. Osim toga, Tom Brady koristi kulinarsku stručnost svog ličnog kuhara, Allena Chambela, koji pruža uvid u kvoterbekove prehrambene navike. “Potpuno eliminišem šećer i brašno iz ishrane. Sirovo maslinovo ulje je moj preferirani izbor, iako ga rezervišem za nekuhanje. Kada je u pitanju kuvanje, koristim isključivo kokosovo ulje.

  • Za dodavanje natrijuma oslanjam se na himalajsko ružičasto so i potpuno izbegavam jodiranu so. Osim toga, postoji specifično voće i povrće koje ne jedem među namirnicama dijeta.” Brady daje prioritet ne samo svojoj ishrani već i važnosti adekvatnog sna. Svake večeri pridržava se strogog vremena za spavanje od 21 sat, odbijajući se od kasnih proslava i okupljanja. Ustaje rano oko 6 sati ujutro, posvećuje vrijeme svojoj dnevnoj rutini vježbanja. Sa dubokim poštovanjem prema prirodi, Brejdi često odlazi na porodične šetnje, prihvatajući lepotu prirode.