Poznata po svom neprikosnovenom glasu, Bilja Krstić je već duži niz godina na muzičkoj sceni.Karijeru je počela u Ranom mrazu sa pokojnim Đoletom. Ipak, njen privatni život nije bio toliko jednostavan, Bilja je doživjela neke stvari koje niko nije očekivao.

Bilja Krstić, poznata pevačica zabavne i autorske muzike, poznata je po braku sa legendarnim glumcem Tihomirom Arsićem. Ima dvije ćerke koje su obje naslijedile njenu strast prema muzici i umjetnosti. Međutim, njena ćerka Milica je i majka devojčice sa posebnim potrebama po imenu Noa. Uprkos tome što su doktori dali Noi samo 1% šanse da preživi, ​​ona je prkosila svim izgledima i ostavila ih bez teksta svojim izuzetnim napretkom.

Milica, koja je diplomirala na Fakultetu za industrijski dizajn, ima talenat za fotografiju i vodi sopstveni studio. Noa, moja voljena unuka, sada ima 10 godina i raste uz ogromnu ljubav i pažnju. Uprkos tome što je dijete sa posebnim potrebama, Noa se smatra medicinskim čudom jer je uz pomoć ljubavi i vremena nadmašila sva očekivanja.

Noa je, konkretno, ušla na svijet prije roka tokom 26. sedmice trudnoće, koja se dogodila u šestom mjesecu. Na rođenju je imala samo 700 grama, a nažalost uslijedio je niz komplikacija. Dogodila su se tri slučaja krvarenja u mozgu, što je dovelo do razvoja teškog hidrocefalusa, što je rezultiralo oštećenjem 80% njenog mozga.

Kao posljedica hidrocefalusa, Noa je dobio preko 10 različitih dijagnoza, uključujući tešku epilepsiju i cerebralnu paralizu. Uprkos sumornim predviđanjima lekara, hrabra devojčica po imenu Noa prkosila je svim izgledima i sada napreduje u trećem razredu osnovne škole, postižući podvige koji su se nekada smatrali gotovo nemogućim.

Nakon devet godina sporog i stalnog učenja, još uvijek smo na putu sticanja novih znanja. Međutim, odbijamo protestirati zbog naših okolnosti. Teška srca dijelimo vijest da je ovo dijete dobilo samo 1% šanse da preživi. Nadalje, medicinski profesionalci su nas obavijestili da ako se suprotstavi izgledima i preživi, ​​postoji manje od 5% šanse da će ikada moći samostalno držati glavu podignutu.

Također su izjavili da nikada neće moći samostalno sjediti (0% šanse), jesti bez pomoći gastro-klina, ili živjeti i disati bez pomoći mašine. Uprkos ovim mračnim prognozama, nada ostaje. Naša djeca zahtijevaju strpljenje, ljubav i vjeru da bi uspjela. Napredak se ne dešava preko noći ili bez napora.

To zahtijeva značajan napor. Međutim, kada je riječ o našoj djeci, napredak se ne dešava po našoj volji, već njihovim tempom. Milica, naš glas vodilja, uvjerava nas da je prihvatljivo vježbati i pokušavati nove stvari, ali i ne smijemo ih previše forsirati.

  • Svaki pojedinac ima svoj vremenski okvir za rast i ništa mu ne treba nametati. Svakom pojedincu, uključujući i živa bića, potreban je dan odmora. Kao što ne provodite 12 sati dnevno vježbajući, nerazumno je očekivati ​​da će se podvrgnuti terapiji u istom trajanju bez ikakvih pauza.

Njihov napredak i odluke određuju njihove vlastite sposobnosti i vrijeme. Naša uloga je da im pružimo prilike, podržimo njihov razvoj, pokažemo naklonost i stvorimo okruženje za njegu.

Doći će do prekretnica kao što su držanje glave, sjedenje, puzanje, hodanje, govor i razumijevanje kada budu spremni, a ne silom. Iako je važno imati raspored i strukturu, ne treba ga strogo nametati svaki dan, svaki sat ili svaku sekundu. Raspored treba da bude prilagođen njihovim potrebama i da njime upravljaju. Ovakve osjećaje je izrazila majka Noe, posebne djevojčice koja svima služi kao inspiracija.