Mnogobrojne kolege i saradnici često se prisjećaju svojih kolega koji su ih prerano napustili. Na današnji dan pre tačno tri godine oprostili smo se od jugoslovenske glumice Mire Furlan, prave dive estrade i ekrana. Poreklom iz bivše Jugoslavije, njen ogroman talenat je zablistao u njenim nezaboravnim nastupima u pozorištu, filmu i televiziji. Značajno je da su njene uloge u filmovima “Ljepota poroka” i “Otac na službenom putu” pobrale kritike, a potonji je čak osvojio i prestižnu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1986. Tokom svoje slavne karijere, Furlan je dobila brojne nagrade za svoje izuzetne glumačke sposobnosti. Međutim, njen život nije bio bez teškoća. Uronimo u početak njenog puta…

Rođena 7. septembra 1955. godine u Zagrebu, Furlan je odrasla u hrvatskoj obitelji cijenjenih sveučilišnih profesora. Od malih nogu razvila je strast za američkom rok muzikom, ali kako je ušla u tinejdžerske godine, njen fokus se pomerio ka svetu glume. Završivši Akademiju ženskih umjetnosti u Zagrebu, Furlan nije gubila vrijeme da se upiše u industriju, osiguravajući uloge i u kazalištu i na filmu do svoje 20. godine. Pored glumačke karijere, Mira je imala snažnu strast za jezikom. učila je i odlično je govorila engleski, njemački i francuski. Tokom 1980-ih, aktivno je učestvovala u feminističkom pokretu u Jugoslaviji. Nakon uspeha u poslovnim poduhvatima, Mirin put se ukrstio sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem 1986. godine i to je bila ljubav na prvi pogled. Iako je bio sedam godina mlađi od nje, njihova veza je procvjetala. Mira se zatekla kako svoje vrijeme dijeli između Beograda i Zagreba, jer nijedno od njih nije bilo spremno na zvaničan potez. Mirino angažovanje u HNK i raznim pozorištima u Beogradu pokazalo je njenu svestranost i talenat kao glumice. 1991. godine dolazi do izbijanja rata koji je za Miru ostavio značajne posljedice. Zbog odbijanja da prekine glumačku karijeru u Beogradu, otpuštena je iz Pozorišta. Ova odluka dovela je do optužbi da se svrstava u Srbiju, što je izazvalo žestoku javnu kampanju punu klevete. Kao rezultat toga, Mira se suočila sa javnim ponižavanjem i praktično je bila podvrgnuta linču.

Uz to, nasilno joj je oduzet stan predaka u Zagrebu, a počela je primati prijeteće poruke, ostavljajući joj bez sumnje da je nepoželjna u Hrvatskoj. U potrazi za boljom situacijom, ovaj par je odlučio da Srbija nije idealna destinacija. Pokupili su svoje osnovne stvari i preselili se u New York u novembru 1991., gdje su boravili 11 godina. Tokom njihovog boravka tamo, Mira se prvenstveno fokusirala na svoje muzičke aktivnosti, dok je svoje lične borbe podnosila u tišini. Osim toga, imala je priliku da preuzme ulogu u televizijskoj seriji. Prije ovih iskustava, radila je kao konobarica u Americi kao sredstvo preživljavanja. Za vrijeme svog odsustva iz Hrvatske do konačnog povratka 2002. godine, Mira je podnosila bol odvojenosti od voljene domovine, što joj je bio izvor duboke naklonosti. Ljubav je bila jedina konstanta u Mirinom životu, koja nije pokolebala. Njen brak sa Gajićem bio je lijepa zajednica, a 1998. godine dobili su sina Marka Lava Gajića. Iste godine ozvaničili su svoju vezu ceremonijom vjenčanja. Nakon dosta vremena provedenog u Americi, Mira se 2002. godine vraća na hrvatsku kazališnu scenu, preuzimajući glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije. 2008. godine Mira i Goran trijumfalno su se vratili zajedno sa serijom “Vratiće se rode”. Nakon toga, pojavila se u brojnim srpskim predstavama, često glumeći ogorčene i tragične junakinje kojima su porodice, svet i društvo naneli duboku nepravdu – baš kao i sama Mira.

Kroz sve to, zadržala je osjećaj mira. Mira Furlan je kroz svoj život nosila duboku ranu koju su joj nanijele nepravde i uvrede. Vijest o njenoj smrti 20. januara 2021. godine u 65. godini pogodila je beskrajnu tugu među narodima bivše Jugoslavije. Komplikacije uzrokovane virusom Zapadnog Nila mučile su je neko vrijeme, a njena smrt u njenoj rezidenciji u Los Angelesu izazvala je široku pokrivenost medija širom svijeta. Nakon Mirine smrti, ravnatelj HNK Ivica Buljan javno je u ime kazališta izrazio žaljenje zbog maltretiranja Mire Furlan početkom 1990-ih. Osim toga, hrvatski tjednik Globus uputio je izvinjenje zbog objavljivanja tri kritička članka koji su ciljali na glumicu 1992. Ovi članci su odigrali značajnu ulogu u klevetničkoj kampanji koja je na kraju dovela do Mirinog protjerivanja iz njene domovine. Nakon njene smrti, Goran Gajić je objavio knjigu „Ona me voli više od svega na svetu“, čiji je autor Mira pre njene smrti. Naslijeđe Mire Furlan zauvijek će biti povezano sa 1980-ima i njenim izuzetnim doprinosom svijet filma. Ostaće upamćena i kao neosporna, svestrana lepotica i očaravajuća žena koja je u to doba osvojila srca nebrojenih muškaraca u Jugoslaviji.