Kada je preminuo Arsen Dedić cijela bivša Jugosalavija je tugovala posebno oni koji su odrastali i zaljubljivali se uz njegove pjesme. Uticaj Arsena Dedića i Gabi Novak na regionalnu muzičku scenu ne može se precijeniti. Ne samo da su bili nevjerovatno talentirani umjetnici, već su utjelovili i oličenje idealnog para. Unatoč njihovoj dubokoj uključenosti u muzičku industriju, njihova unuka Lu Dedić odlučila je zadržati osjećaj povučenosti u očima javnosti, slično kao njeni poznati rođaci šansonera i njen otac Matija. Nedavno je Lu Dedić pokazala svoje talente na Dori, hrvatskom takmičenju za pjesmu Evrovizije, iako nažalost nije prošla u finale.

Sa samo 22 godine, kćerka ovog jazz pijaniste hrabro se suočava sa značajnim zdravstvenim izazovom – dijabetesom tipa 1 – a ipak se nosi s njim sa izvanrednom ravnotežom i kontrolom. Lu Dedić je otvoreno razgovarala o svom iskustvu sa ovim stanjem tokom javne tribine, što je izazvalo važan razgovor.

Kako prenosi story.hr, unuka Arsena Dedića i Gabi Novak nedavno je razotkrila uobičajenu zabludu o dijabetesu. Posebno se pozabavila lažnim uvjerenjem da je prekomjerna konzumacija slatke hrane direktno povezana s razvojem stanja. Radi pojašnjenja, naglasila je da ovaj stereotip ne važi za njen tip dijabetesa. U njenom slučaju, stanje je naslijeđeno genetski i nema nikakve veze s njenim prehrambenim preferencijama ili izborima.

U svojoj ulozi istaknute ličnosti, cilj mi je pokazati da se sve može postići, bez obzira na nečiju dijagnozu, i na taj način olakšati teret drugih. Da potkrijepim ovu tvrdnju, stalno nosim inzulin u torbi i koristim mobilnu aplikaciju za praćenje nivoa glukoze u krvi. Svladavanje ovog stanja za mene ne predstavlja nikakav izazov, a moja težnja je motivirati i ohrabriti druge kroz vlastita iskustva.

Lu često posjećuje svoju baku Gabi, koja je trenutno na rehabilitaciji u zagrebačkom centru nakon operacije kralježnice.

 

Životna priča Arsena Dedića:

  • Ne može se poreći izuzetan i višestruki talent Arsena Dedića, renomiranog hrvatskog umjetnika. Kroz svoju umjetničku karijeru pokazao je svoju svestranost komponujući i pisajući ne samo za svoje nastupe već i za druge umjetnike. Nije iznenađujuće što je dobio brojne prestižne nagrade u čast svog izuzetnog doprinosa umjetnosti, jer su njegova životna postignuća nadaleko priznata i slavljena.

Utjecaj koji je svojim umjetničkim nastojanjima izvršio na hrvatsku kulturu jasno je vidljiv u njegovom ogromnom opusu. Sa četrdesetak muzičkih albuma, bezbroj zbirki poezije, partiturama za bezbroj igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, kao i kompozicijama za oko dvjesto pozorišnih predstava, njegov umjetnički doprinos je neosporan.

Nadalje, njegovo aktivno sudjelovanje u cijenjenim organizacijama kao što su Hrvatsko društvo skladatelja, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo književnika svjedoči o njegovoj nepokolebljivoj predanosti svom zanatu. Zapravo, nadaleko je poznat kao pionir u području hrvatske šansone.

Njegov put je završio kada je preminuo u Zagrebu 17. kolovoza 2015., nakon što je rođen u Šibeniku 28. srpnja 1938. godine.

 

Arsen je krenuo u svoju glazbenu odiseju nakon što je završio školovanje u šibenskoj gimnaziji i srednjoj glazbenoj školi. Njegova strast za muzikom rasplamsala se u mladosti kada je savladao umjetnost sviranja flaute. U lijepoj počasti očevoj ostavštini, Arsen je postao član Šibenske limene glazbe, uljepšavši brojne svečanosti i sprovode svojim iskrenim nastupima.

  • Demonstrirajući svoju duboku posvećenost muzici, Arsen je osnovao sopstvenu muzičku grupu i nastupao u pozorišnom ansamblu tokom svojih godina formiranja, negujući njegovo obožavanje vizuelne umetnosti. Godine 1957. putuje u Zagreb s namjerom da stekne pravno obrazovanje na Pravnom fakultetu. Međutim, njegova putanja se brzo promijenila kada je napravio ključnu odluku da se upiše na Muzičku akademiju, čime je na kraju stekao diplomu 1964.

Pošto je odrastao u nepovoljnom i izazovnom okruženju, Arsen je u ranim godinama gajio duboku ljubav prema muzici i poeziji. Osim toga, njegova naklonost prema crtanju, koja je evidentna u njegovim kasnijim umjetničkim potragama, demonstrirana je zamršenim ilustracijama koje ugrađuje u svoje objavljene kompilacije. Pored svojih dobrovoljnih vatrogasnih obaveza, povremeno bi učestvovao u žustroj utakmici košarke.

 

Iz prethodnog braka sa Vesnom Šuligom ima ćerku Sandru, a njegova trajna veza sa pevačicom Gabi Novak rezultirala je talentovanim sinom Matijom, koji je danas stekao slavu kao džez pijanista.

Njegove drage unuke, Lu i Emanuela, donele su mu beskrajnu sreću u poznim godinama. Poznat po svojoj saosećajnoj prirodi i nepokolebljivom cinizmu, uvek će ga se rado sećati njegova široka mreža prijatelja, poznanika, i kolege.

U zadivljujućem dokumentarcu “Moj zanat” objavljenom 2014. godine, reditelj Mladen Matičević je na divan način dočarao suštinu ovog proslavljenog kantautora, pružajući gledaocima izbliza i lični uvid u život umetnika. Dok je studirao u Zagrebu, Arsen se posvetio svijetu glazbe, pokazujući svoje izuzetne sposobnosti sviranja flaute u raznim ansamblima i jazz orkestrima, a svoj melodičan glas posuđivao je i brojnim vokalnim grupama. Istovremeno je usavršavao svoj spisateljski talent i sarađivao sa raznim književnim publikacijama i časopisima.

  • U početnoj fazi svog profesionalnog puta prihvatio je manje glumačke uloge u filmovima, uključujući i ulogu pevačice u filmu Višnja na Tašmajdanu. Arsen je cijelo svoje postojanje posvetio neumornoj potrazi za stvaranjem melodija i stihova.

U decembru 1969. godine predstavio je svoj inauguracijski studijski album pod nazivom “Čovjek kao ja”, koji je stekao cijenjeno priznanje zlatne ploče pod etiketom Jugoton. Nakon ovog trijumfa, Arsen je 1971. objavio svoju prvu zbirku pjesama “Brod u boci”.

Brojne sveske poezije ovog autora objavili su narodne pjesme, Zagreb i volim tajno, 101 pjesma, Kiša, Slatka smrt, Zabranjena knjiga, Brzi preko Bosne, Kapi za oči i niz drugih. Ove kompilacije su prikupile opsežne napore u prevođenju, omogućavajući im da se povežu sa čitaocima širom svijeta.

Njegovo ogromno umjetničko stvaralaštvo ostavilo je iza sebe izuzetno nasljeđe umjetničkih djela, zadivljujućih melodija i dirljivih tekstova posebno kreiranih za djecu. Osim toga, stvarao je melodije za dalmatinsku klapu i surađivao s raznim vokalistima, kao i davao svoj talent kazališnim predstavama, kinematografskim poduhvatima i televizijskim dramama.