Često možemo vidjeti kako naši ljudi koji su se davno odselili izdaju i iznajmljuju svoje kuće koje imaju na Balkanu.  Mnogi su cijeli život odvajali od usta u tuđini da bi u svojoj domovini napravili velike kuće u kojima niko ne živi.Za kuću smještenu 7 kilometara od centra grada u Gornjem Selu, biznismen iz Sjedinjenih Država traži porodicu za rad i stanovanje na svom imanju. Nudeći mjesečnu platu od 700 eura, on uvjerava da će svi njihovi proizvodi biti bezbedno kupljeni jer u bliskoj budućnosti planira da osnuje hotel u svojoj domovini Crnoj Gori. Za sada je postigao veliku zainteresovanost za svoj sljedeći poduhvat.

  • Osim toga, izražava zabrinutost za dobrobit svog djeda i voljan je da porodici obezbijedi stoku, bilo 10 krava ili 100 ovaca i koza, a sav prihod ide direktno njima. Sa bogatim iskustvom kao vlasnik preduzeća u Sjedinjenim Državama, posjeduje brojne kompanije i 50 hektara nekretnina, uključujući kuće, štale i druge prateće objekte u blizini Bieropola, gdje se trenutno gradi hotel.

Šutović je rekao: “Porodica će dobiti sav prihod od prodaje mlijeka, sira, teladi i jagnjadi. Naše imanje je opremljeno svom neophodnom mehanizacijom i možemo ih snabdjeti svime što im treba.

  • Moja želja je da nađemo porodica sa djecom koja će svesrdno prihvatiti ovu priliku, iznio sam ovaj prijedlog crnogorskom ministru poljoprivrede, uvjeren da će jedna porodica ozbiljno razmotriti moju ponudu i pristupiti ovom zanimanju sa najvećom posvećenošću.

Ključno je naglasiti da buduća porodica mora posjedovati integritet, biti oslobođena ikakvih pravnih komplikacija i pružiti vlastite vjerodostojne reference. Proces skrininga će se provesti kako bi se osiguralo da samo pošteni pojedinci dobiju priliku da se presele. Porodica će biti ponosni vlasnici prostrane kuće sa četiri spavaće sobe.

 

BONUS TEKST: Kačamak

Porijeklom iz sjeverne Italije, palenta, poznata i kao cachamac ili kačamak, dugo je bila omiljeno seosko jelo. Prema cajeviza.com, palenta nije samo ukusna već i neverovatno hranljiva, nudi razne mogućnosti pripreme i dobro se slaže sa različitim namirnicama.

Napravljeno od bijele ili žute kukuruzne krupice, ovo jelo ima zdravstvene prednosti kukuruznog brašna ili griza, što ga čini odličnim izborom za opću dobrobit. Osim toga, jedan od najprivlačnijih aspekata palente je to što ne sadrži gluten, što je čini pogodnom za pojedince svih uzrasta. Ovaj obrok je idealan za dojenčad, pojedince na putu kontrole tjelesne težine ili one sa problemima s probavom.

Obezbeđuje neophodne minerale, hranljive materije i vitamine neophodne za optimalno funkcionisanje organizma. Palenta igra značajnu ulogu u zaštiti od raznih bolesti i unapređenju opšteg blagostanja. Njegov sastav uključuje prirodne masti, kao što su karotenoidi, koji doprinose poboljšanju funkcije crijeva.

Palenta takođe pomaže u gubitku težine podržavajući zdravu probavu. Izuzetne prednosti ovog ukusnog jela proizlaze iz njegovog glavnog sastojka, kukuruza. Kukuruz se smatra drugom najvažnijom zrnom u svijetu, nakon pšenice i pirinča.

Odličan je izvor trajne energije za tijelo i bogat je esencijalnim nutrijentima. Palenta, koja se pravi od kukuruza, je niskokalorična opcija koja je savršena za pojedince koji žele izgubiti nekoliko kilograma. Zbog svoje djelotvornosti i nutritivne vrijednosti preporučuje se djeci.

Sa otprilike 380 kalorija na 100 grama, palenta je prirodan i koristan izvor ugljikohidrata i lipida koji promiču cjelokupno zdravlje. Odličan je izbor za bebe i djecu, pružajući im ukusan i hranljiv obrok, posebno u kombinaciji s jogurtom ili povrćem koje obožavaju. Osim toga, palenta pomaže u održavanju jakog imunološkog sistema, sprječavajući bilo kakav nagli pad imuniteta.