Iako se uobičajeno vjeruje da samo muškarci imaju bradu, važno je napomenuti da i žene mogu imati ovu vrstu dlake, iako je obično manje zastupljena i svjetlije boje i tanje teksture. Mnoge žene imaju dlačice na bradi koje pokušavaju da riješe na sve moguće načine. Međutim, rijetko ko zna kako se ova pojava zove i kako se pobrinuti o ovome.

Ova pojava se naziva “hirzutizam” i može biti uzrokovana raznim faktorima kao što su genetika, hormonske promjene, određena zdravstvena stanja ili upotreba određenih lijekova. Iako je dlakavost brade kod žena rjeđa i često manje uočljiva u odnosu na muškarce, ona ipak može predstavljati estetsku zabrinutost za neke pojedince. Kako bismo riješili ovaj problem, postoji nekoliko dostupnih metoda za uklanjanje dlaka na bradi, uključujući depilaciju voskom, elektrolizu ili lasersko uklanjanje dlaka.

Za žene koje se suočavaju s ovim problemom je ključno da se posavjetuju sa profesionalcem kako bi odredili najprikladniji način uklanjanja dlaka koji je u skladu s njihovim željama i zahtjevima. Osim toga, vrijedno je spomenuti da žene s tamnijim tonovima kože obično imaju tamniju bradu, dok one sa svjetlijim tonovima kože ili plavom kosom obično imaju svjetliju kosu.

  • Nadalje, važno je prepoznati da gubitak kose kod žena može biti prirodna posljedica starenja ili rezultat hormonske neravnoteže, au nekim slučajevima može ukazivati ​​na osnovno zdravstveno stanje koje zahtijeva pažnju. Prekomjerna dlakavost na tijelu i licu kod žena, poznata kao hirzutizam, može proizaći iz raznih faktora.

Kako žene stare, posebno nakon što navrše 80 ili 90 godina, mogu primijetiti porast dlaka na licu. Ova pojava se može manifestovati ranije, posebno tokom menopauze kada nivo estrogena opada.

Neophodno je uzeti u obzir nasljedni uzorak kose unutar nečije porodične povijesti, jer genetski faktori igraju ulogu u određivanju nivoa dlakavosti pojedinca. Hormonske fluktuacije, poput onih koje se javljaju tokom trudnoće ili drugih hormonskih poremećaja, mogu izazvati privremeni rast kose.

Policistični jajnici, karakterizirani prisustvom cista, mogu dovesti do nepravilnih menstrualnih ciklusa i pojačane proizvodnje androgena, koji se obično nazivaju “muški hormoni”. Rast dlaka na licu i niz drugih simptoma, uključujući debljanje, strije, smanjen libido i oslabljene mišiće i kosti, mogu nastati zbog Cushingovog sindroma, koji je rezultat viška hormona kortizola.

Ako vam smeta neželjena dlaka, postoji nekoliko metoda za rješavanje ovog problema. Možete birati između opcija kao što su depilacija voskom, čupanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlačica. Međutim, ako imate prekomjeran rast dlačica i to izaziva zabrinutost, savjetuje se da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom.

Oni vam mogu pomoći da identifikujete osnovni uzrok i predložite odgovarajuće opcije liječenja koje trebate razmotriti. Ženski reproduktivni sistem uključuje par organa koji se nazivaju jajnici, koji takođe imaju endokrinu funkciju. Ovi organi imaju oblik badema i obično imaju između 3 i 5 centimetara u dužinu i 1,5 do 3 centimetra u širinu.

Poznati kao ženske gonade, svaki jajnik je bjelkaste boje i nalazi se u jajnoj jami, području duž bočnog zida materice. Fosa jajnika je zatvorena vanjskom ilijačnom arterijom, smještena ispred uretera i unutrašnje ilijačne arterije, i ima dimenzije približno 4 cm x 3 cm x 2 cm.

Jajnici se nalaze uz otvore jajovoda u gornjem dijelu zdjelice, posebno u plitkim jamama zvanim fossa ovarica, koje se nalaze u dnu trbušne šupljine s obje strane maternice. Analogni su testisima kod muškaraca. Razvoj jajnika počinje već u sedmoj nedelji fetalnog razvoja.

Unutar strome jajnika, vezivnog tkiva, nalazi se određena količina primordijalnih oocita, obično u rasponu od 300.000 do 400.000. Međutim, samo oko 10 posto ovih ćelija opstaje, što rezultira oko 30.000 preostalih na početku puberteta, što označava njihov konačni broj. U početku veličine oko 50 do 100 mikrometara, primordijalni folikul se širi tokom ovulacije i dostiže obim od 1,5 cm.

I FSH i LH hormoni stimulišu rast više primarnih folikula istovremeno, ali se samo jedan folikul bira između petog i sedmog dana menstrualnog ciklusa, dok ostali ne napreduju. Otprilike četrnaestog dana ciklusa, potpuno zrelo jaje se oslobađa iz jajnika kroz ovulaciju, što omogućava potencijalnu oplodnju.

Nakon probijanja folikularne membrane, jajna stanica putuje do jajovoda, pokrećući se prema maternici uz pomoć resica jajovoda. Zreli folikul se naziva Graafov folikul. Ovaj proces se odvija tokom fertilnog perioda žene, od puberteta do menopauze.