Poznata figura Jugoslavije, Lepa Brena, ne samo da utjelovljuje brend, već predstavlja i nostalgično doba. S glazbenim putovanjem koje traje preko tri desetljeća, Brenini počeci sežu u rane 1980-e. Izvorno poznata kao Fahreta Jahić-Živojinović, slučajno je naišla na svoj nadimak. Brena je u intervjuima ispričala kako je njezina majka namjerno birala imena koja se ne mogu skraćivati. No, zbog muke njezinog košarkaškog trenera s izgovorom, dobila je nadimak Brena. Već na početku svoje karijere pjevačica je plijenila zanimanje javnosti, što je rezultiralo i velikom medijskom popraćenošću. Unatoč tome što je javnost imala pristup raznim aspektima njezina života, šokantno otkriće njezine bolesti i odluka da se podvrgne operaciji koja joj je promijenila život uhvatili su sve nespremne.

Svojim ulaskom u javnost Lepa Brena je zaokupila naklonost brojnih obožavatelja koji su se godinama radovali, uživali i suosjećali s njezinim bezvremenskim hitovima. Poznata po svom neustrašivom ponašanju i vještini svladavanja ogromnih prepreka, zadivljujuća Brena zapanjila je sve kada je njezina bolest poslužila kao poticaj za duboku metamorfozu u njezinu životu.

Patnički put Lepe Brene počeo je prije dvanaest godina kada je morala hitno na operaciju zbog ciste na jajniku. Međutim, njezinim mukama tu nije bio kraj. Godine 2010. morala sam se podvrgnuti značajnom kirurškom zahvatu za liječenje ciste na jajniku. Nakon operacije dr. Saša Ljubić mi je preporučio da uradim poznati BRCA test koji je u konačnici otkrio da imam mutirani gen koji me izlaže većem riziku od raka dojke. Zabrinjavajuće razine mog tumorskog markera zahtijevale su hitnu kiruršku intervenciju. Ta je otkrića u to vrijeme javno podijelila Lepa Brena.

Niz pjevačičinih nesretnih događaja nastavio se kako su se susreli s novim zdravstvenim problemima, što je dodatno učvrstilo mišljenje da nesreća rijetko dolazi sama. Brena se godinama bori s reumatoidnim artritisom, kroničnom bolešću koja uglavnom pogađa zglobove, ali može utjecati i na unutarnje organe, živčani sustav i kožu, navodi Borba, ja. Čini se da se zdravstveno stanje Lepe Brene pogoršava, a na to upućuju i njene ruke koje obožavatelji obožavaju. Nažalost, lijek za stanje Lepe Brene i dalje je nedostižan, a njegovo podrijetlo proizlazi iz mnoštva čimbenika, od genetskih utjecaja do uloge virusa i bakterija kao primarnih uzročnika.