Ako se usred noći naglo probudimo zbog neutažive gladi, to je vjerojatno znak da naše tijelo nije dobilo potrebnu hranu tijekom dana ili doživljava neki oblik fiziološke promjene. Liv Strong piše da profesorica Whitni Linsenmejer objašnjava kako se noćno buđenje i osjećaj gladi može pripisati promjenama u cirkadijalnom ritmu, kao i nedovoljnom unosu hrane tijekom dana ili proživljavanju stresa.

Kako biste osigurali miran san, preporuča se suzdržati se od konzumiranja kave prije spavanja i baviti se tjelesnom aktivnošću tijekom jutarnjih sati. Kako biste spriječili kasnonoćno prejedanje, važno je kloniti se kave i baviti se jutarnjom ili popodnevnom tjelovježbom koja može pozitivno utjecati na kvalitetu sna. Neophodno je pažljivo razmotriti unos hrane, posebice u odnosu na potencijalni utjecaj na kvalitetu sna. Preporučljivo je izbjegavati hranu s visokim udjelom šećera i škroba, jer mogu poremetiti obrasce spavanja. Stručnjaci predlažu konzumiranje malih, nutritivno bogatih obroka s ukupno oko 200 kalorija prije spavanja, za razliku od uživanja u “praznim” kalorijama poput pizze ili bijelog peciva.

Nema razloga za zabrinutost ako se javlja samo sporadično. Prema savjetu profesora, ako buđenje od gladi tijekom noći nije česta pojava, može se odlučiti za jednostavno rješenje poput tosta s maslacem od kikirikija ili malene kriške pite. Kada čin konzumiranja hrane tijekom noći postane redovita pojava ili noćni ritual, to je razlog za zabrinutost. Prema Linsenmejeru, ako se to događa često, što znači dva ili više puta tjedno, preporučljivo je potražiti savjet liječnika. Ovo ponašanje može eskalirati u ozbiljnije stanje poznato kao sindrom noćnog jedenja, koje može dovesti do značajnih zdravstvenih komplikacija.

Manifestaciju ovog specifičnog poremećaja karakterizira smanjena želja za jelom ujutro i povećana želja za konzumiranjem hrane noću. Točan uzrok ovog sindroma ostaje uglavnom nepoznat, iako stručnjaci pretpostavljaju da bi mogao biti povezan sa smanjenom razinom melatonina tijekom noćnih sati. Nadalje, osobe koje pate od trudnoće, dijabetesa i hipertireoze mogu se susresti s poteškoćama u regulaciji apetita, što ih može dovesti do buđenja tijekom noći radi konzumiranja hrane. U ovakvim okolnostima neophodno je potražiti savjet liječnika, navodi Borba.me.