Redovno, doktorica Karan Raj pruža vrijedne uvide u nepredviđene zdravstvene probleme i zadivljujuće informacije koje se odnose na složenost ljudskog tijela. Ukoliko se zanemari pravilno i redovno čišćenje pupka, konačni video prikazuje potencijalne posljedice koje mogu nastati. Prema dr. Raju, zanemarivanje čišćenja pupka može dovesti do nakupljanja raznih ostataka, kao što su ulje, mrtve ćelije kože, čestice tkanine i bilo koje druge nasumične supstance u blizini.

Studija koju je proveo Univerzitet Sjeverne Karoline otkriva da postoji najmanje 1.400 različitih vrsta bakterija koje žive u pupku, a u određenim slučajevima broj može premašiti 2.500. Akumulacija prljavštine u pupku je češća kada se nosi nova odjeća, posebno potkošulja, jer sitne niti iz svježe tkanine imaju tendenciju da pronađu put do pupka. Da bi se postiglo temeljitije čišćenje pupka, preporučuje se vatica.

Važno je pažljivo oprati i osušiti pupak. Medicinski stručnjaci tvrde da topli i vlažni nabori stvaraju optimalno tlo za razmnožavanje gljivica, što rezultira potencijalnom nelagodom kao što su peckanje, crvenilo i neugodni mirisi. Veoma efikasna metoda za pravilnu higijenu pupka uključuje nanošenje male količine maslinovog ili kokosovog ulja i ostavljanje da odstoji 10 do 15 minuta prije ispiranja.

Iako ne postoje stroge smjernice za učestalost čišćenja pupka, preporučljivo je čistiti ga jednom ili dva puta sedmično, kao što je predložio dr. Ife J. Rodney, dermatolog. Dr Rodney naglašava da je prisustvo prljavštine, bilo crne ili boje kože, jasan pokazatelj da pupak zahtijeva čišćenje. Osim toga, svaki svrab ili iritacija u predjelu pupka trebali bi potaknuti trenutno čišćenje. Vodite računa o svom tijelu, a posebno o dijelovima tijela koji mogu biti izrazito osjetljivi.