Bez obzira na događaje od prethodne noći i izazove predstojećeg dana, jutarnja aroma slanine garantovano će vam podići raspoloženje. U periodu kada vladaju virusi i gripe, jedan od najboljih načina jeste konzumiranje slanine. Preovlađujuće uvjerenje je da slaninu treba konzumirati štedljivo zbog uočenog nedostatka zdravstvenih koristi. Međutim, da li je ova široko prihvaćena ideja zapravo tačna? Suprotno popularnom mišljenju, slanina obiluje esencijalnim nutrijentima kao što su proteini i vitamini, dok je relativno malo ugljikohidrata. Postoji više uvjerljivih razloga zašto bi uživanje u slanini trebalo biti bez osjećaja krivnje, sve dok se poštuje umjerenost. Slanina, ukusna kombinacija slanog i slatkog, stoji sama kao jedina hrana koja posjeduje ovaj jedinstveni profil okusa. To je harmonična mješavina kontrastnih okusa, pomno izbalansirana kako bi se stvorio kulinarski užitak.

Suprotno popularnom mišljenju, debljanju ne doprinose masti, već ugljikohidrati. Naučni dokazi potvrđuju efikasnost dijete sa malo ugljikohidrata za gubitak težine. Iako mnogi vjeruju da nam ugljikohidrati daju energiju, ova ideja je lažna. Kroz istoriju, čak su se i naši preci oslanjali na masti za održavanje nivoa energije, jer su u tom pogledu daleko efikasnije. Kada je u pitanju suzbijanje mamurluka, slanina dominira. Ne postoji ništa poput uživanja u masnom obroku sa slaninom uz šoljicu kafe koja se kuha na pari kako biste ublažili efekte prekomjerne noći. Ova istina ima univerzalnu privlačnost. Bilo da se radi o slanini i čizburgeru ili čizburgeru sa slaninom, jednostavno nema boljeg lijeka za mamurluk. Podstiče sitost: Slanina, bogata zasićenim mastima, nudi dugotrajniji osećaj sitosti u poređenju sa konzumiranjem ugljenih hidrata.

Dakle, ako osjećate glad, uživajte u slanini i imat ćete izdržljivost da pređete od doručka do ručka, ili čak od ručka do večere. Zapravo, slanina vas može zadovoljiti između bilo kojeg ili svih obroka. Postoji određena draž u životu kada ima blagu hrskavost: istina je da nije svaki aspekt života bez napora, a slanina je primjer ovog pojma. Kada se slanina isprži do hrskave teksture, ona služi kao podsjetnik da život vrijedi i kroz svoje trijumfe i izazove. Ima li išta dražesnije od arome cvrčeće slanine koja vas pozdravlja dok se budite? Bez obzira na događaje od prethodne večeri ili izazove koji su pred vama, jutarnji miris slanine sigurno će vam podići raspoloženje. Slanina je bogat izvor vitalnih vitamina B koji igraju ključnu ulogu u podršci našem imunološkom sistemu. Sa 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 posto niacina, 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka, slanina pruža hranjivi poticaj.

Umjesto da se oslanjate na multivitamine, razmislite o uključivanju slanine u svoju prehranu. Ne plašite se povremene masnoće; prihvatanje malo prljavštine, posebno kada se radi o slanini, može biti od velike koristi. Paleo dijeta, koja je trenutno u modi, zapravo vuče korijene iz davnih vremena, jer su i naši preci slijedili ovaj obrazac ishrane. Ona odražava prehrambene navike ranih ljudi, koji su konzumirali neprerađenu hranu prije nego što je postala osnovna namirnica u našoj modernoj ishrani. Bez obzira na doba dana, slanina je raznovrsna namirnica u kojoj možete uživati ​​uz bilo koji obrok. Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, slanina je uvijek ukusna opcija koja nikada ne prestaje zadovoljiti. Bez obzira na kvalitet, slanina uvijek bude ugodna. Iako ga povremeno može biti teško žvakati i previše hrskavo, ostaje ukusno. Bez sumnje, uvijek će biti ukusnije od brokule, zar se ne slažete? Bez obzira na ograničenja, uvijek postoji način za uživanje u slasnoj slanini. Ne volite svinjetinu? Ne plašite se, jer ćureća slanina čeka vaše nepce. Slanina ne poznaje granice kada je u pitanju njeno porijeklo, jer se može dobiti od bilo kojeg stvorenja. Zaista, slanina nadilazi kulturne barijere i govori svima. Prema Elite Dailyju, slanina je hrana bogata proteinima koja sadrži značajnu količinu proteina, što je čini važnom komponentom zdrave prehrane.