Za razliku od prethodne godine, kada je za aktivne inicijative zapošljavanja iz proračuna izdvojeno 6,85 milijardi dinara, što je rezultiralo uključivanjem gotovo 18.000 nezaposlenih u izravne programe financiranja, uključujući 2.000 osoba s invaliditetom, proračun Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. značajno je povećan za 900 milijuna dinara.

Za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja ove godine opredeljeno je 7,75 milijardi dinara. Nadalje, gotovo sve lokalne samouprave, uz AP Vojvodinu, iz svojih proračuna izdvajaju dodatna sredstva za ovaj pothvat, u ukupnom iznosu od 900 milijuna dinara. Ove će godine oko 387.000 registriranih nezaposlenih osoba, što je oko 10 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, imati priliku sudjelovati u nizu programa osposobljavanja. Ovi programi su na zahtjev poslodavaca i osmišljeni su prema potrebama tržišta rada. Fokus će biti na pružanju praktičnih znanja i funkcionalnog obrazovanja za povećanje zapošljivosti. Ove inicijative osposobljavanja prvenstveno su usmjerene na pojedince koji se suočavaju s većim izazovima u pronalaženju posla.

Prema podacima NSZ-a, evidentiranih nezaposlenih osoba s nedostatkom ili niskim kvalifikacijama je 137.183, što predstavlja približno 35,5 posto ili blizu jedne trećine ukupnog nezaposlenog stanovništva. Osposobljavanje nezaposlenih za potrebe tržišta rada jedan je od oblika državne pomoći. Cilj ove inicijative je povećati kompetencije, konkurentnost i izglede za zapošljavanje nezaposlenih osoba stjecanjem dodatnih znanja i vještina relevantnih za njihovu sadašnju ili buduću profesiju.

Obuke predviđene za 2023. sada će se održati u prvih šest mjeseci 2024. Sudionici će moći steći vrijedne vještine kroz različite programe obuke, uključujući stolariju, zidarstvo, rukovanje viličarom, gerijatrijsku skrb, vođenje kućanstva, pomoć u zdravstvu, izradu pizze, i njega noktiju, između ostalog. Te su mogućnosti osposobljavanja navedene u NSZ-u. Samo da znate, u katalogu osposobljavanja za osobe koje traže zaposlenje, uključujući one s invaliditetom, kao i one bez završene srednje škole ili one koji trenutno završavaju osnovnu školu, ima mjesta za 1200 kandidata. Među nezaposlenim stanovništvom u Srbiji vrlo su traženi tečajevi programiranja, a odmah iza njih slijede osobne usluge poput manikure i pedikure.

Prema katalogu, najveći broj polaznika upisuje se u programe izobrazbe iz ekonomije (poslovno knjigovodstvo) i marketinga (digitalni marketing). U potrazi za praktičnim znanjem, pojedinci prolaze tromjesečnu obuku u kojoj rade uz mentora kako bi stekli praktično iskustvo u određenim poslovima. Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izvijestila je da su se tijekom 2023. polaznici osposobljavali za različita radna mjesta kao što su pomoćni kuhari, pekari, stolari i pomoćni automehaničari. Osim toga, na zahtjev poslodavca dostupni su prilagođeni treninzi, koji polaznicima omogućuju stjecanje potrebnih vještina za određene radne uloge. Po završetku osposobljavanja najbolji imaju priliku osigurati zaposlenje kod poslodavca. U protekloj godini osposobljeni su pojedinci za radna mjesta krojača, kuhara, radnika u proizvodnji drvene galanterije te skladištara.