Nakon nekoliko ljetnjih dana i visokih tempertura u naše područje je stigao hladni talas koji je donio kišu pa čak i snijeg u pojedinim dijelovima. Već je kraj aprila i mnogi se pitaju kakvo nas vrijeme očekuje za 1. maj koji se kod nas tradicionalno proslavlja u prirodi uz roštilj ili ražanj.

Vremenska prognoza za Srbiju predviđa pretežno sunčano jutro, a sredinom dana postupno povećanje oblačnosti. Kako je dan počeo, temperature su bile niske, au nekim je područjima na tlu padao slab mraz.

U Beogradu će jutarnja temperatura biti malo viša i iznositi oko 5°C, dok će se u prosjeku kretati između 0 i 4°C. Najviša dnevna temperatura u Beogradu će se kretati do 17°C, au ostalim krajevima od 15 do 19°C.

Nadolazeći sustav naoblake izravna je posljedica ciklone koja dolazi s Jadranskog mora. Tijekom subotnje večeri, cijele noći i nedjelje ova će ciklona proći iz južnog i srednjeg Jadrana i probijati se prema našoj blizini. Kao rezultat toga, Srbija može očekivati ​​obilne količine oborina i pravu jesensku klimu, posebno u planinskim područjima gdje mogu prevladavati zimski uvjeti.

Do subote uveče i tokom noći kiša će već zahvatiti jugozapadne i središnje krajeve Srbije, dok se u nedelju očekuju padavine u celoj zemlji.

 

  • U celoj Srbiji u nedelju se očekuje naoblačenje, mestimično sa kišom, grmljavinom i pljuskovima. U planinskim predjelima vjerojatno će padati snijeg, prvenstveno na visinama iznad 800-900 metara nadmorske visine.

Očekuje se da će nedjelja donijeti veću količinu oborina, u većini regija između 10 i 30 litara, au pojedinim područjima potencijalno i više. Dodatno, u višim planinskim predjelima predviđa se oko 10 do 20 cm snijega. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 8 do 14°C, što je osjetno 5-7 stupnjeva niže od prosječne temperature koja se uobičajena za ovo razdoblje.

Do ponedjeljka će se centar ciklone pomaknuti prema sjeveroistoku, što će rezultirati nastavkom oborina u sjevernim dijelovima Srbije, posebice u Vojvodini. Međutim, u drugim krajevima može se očekivati ​​prestanak oborina, što će dovesti do toplijeg vremena tijekom dana, popraćenog mjestimičnim sunčanim razdobljima. Najviša temperatura kretat će se od 14 do 18°C.

Veći dio nadolazećeg tjedna Srbija će biti pod utjecajem visinske ciklone koja će dominirati Europom i rezultirati promjenljivim vremenskim prilikama s povremenim oborinama koje podsjećaju na jesen.

 

U noći na utorak i u utorak tijekom cijelog dana na Srbiju će djelovati svježi naoblačni sustav s južnih područja. Ovaj naoblačni sustav povezuje se s ciklonom koja će proći Balkanom i preći preko našeg područja. Vrijeme će obilježiti padaline i pad temperature uz mjestimične pljuskove i grmljavinu. U planinskim predjelima očekuju se snježne padavine. Prognoza predviđa dodatnih 10 do 30 litara oborine u većini krajeva.

Srijeda će donijeti još nepredvidljivije vrijeme, au četvrtak će uslijediti intenzivniji val kiše. Tijekom nadolazećeg tjedna očekuje se da će temperature ostati ispod prosjeka.

  • U narednom razdoblju u većem dijelu Srbije očekuje se količina oborina od 30 do 70 litara po kvadratnom metru, au pojedinim krajevima očekuje se i više. Očekuje se da će ove prijeko potrebne oborine olakšati sušu koja je u tijeku, što će biti od koristi i poljoprivrednicima i vegetaciji.

Do kraja nadolazećeg tjedna očekuje se postupna stabilizacija vremena uz postupno otopljenje prema kraju mjeseca. U odsustvu ovih promena, tipična maksimalna temperatura u Srbiji u ovom periodu kreće se od 16 do 20°C.

 

Prema posljednjim predviđanjima, očekuje se da će se zadnji dani travnja uskladiti sa sezonskim normama, s temperaturama između 20 i 25°C.

Očekujte dosljedne vremenske uvjete tijekom prvomajskih praznika. Jutarnje temperature će se kretati od 10 do 15°C, dok će dnevne dosezati ugodnih 20 do 24°C. Ipak, u većini krajeva temperatura će se kretati oko 22-23°C, što je u skladu s prosječnim temperaturama za ovo doba godine.

Kako se bliži kraj mjeseca, ulazimo u prijelazno razdoblje nalik na jesen, s nagovještajem povratka proljeća. Iako će temperature rasti, i dalje će biti mješavine sunčanih i oblačnih trenutaka, povremeno popraćenih mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom.