U nedavnom intervjuu poznati balkanski pjevač Zdravko Čolić prisjetio se svog odrastanja i blagdanskih običaja djetinjstva u bivšoj Jugoslaviji. Ova konkretna izjava izazvala je bujicu rasprava i komentara. Prema Čolinim riječima, slavlje Božića u doba socijalizma i komunizma bitno se razlikovalo od njegovog današnjeg obilježavanja. Umjesto da bude usko vezana uz Božić, prisutnost okićenog drvca bila je tješnje povezana s Novom godinom. U tom su razdoblju vjerske slobode bile ograničene, što je rezultiralo manjim značenjem Božića u odnosu na današnje vrijeme.

Nakon njegove izjave, korisnici Twittera pustili su bujicu komentara koji zorno pokazuju koliko je Čola uspio isprovocirati i razbjesniti. Među negativnim odgovorima na izjavu ove kultne ličnosti našli su se komentari poput “Za vrijeme Božića i Bajrama u Jugoslaviji sam bez ikakvih posljedica uživao u kolačima, tek sada shvaćajući da nesvjesno glumim disidenta”, “Izgleda da je Čola postao žrtva zaraza populizma” i “Čini se da je pojava demencije neizbježna posljedica.

U iznenađujućem otkriću, pjevač je podijelio da je njegov otac bio na položaju u agenciji za provođenje zakona, što je rezultiralo zabranom njihove obitelji da obilježava vjerske svečanosti poput Božića ili Bajrama zbog vladine politike. Kao alternativa, Novu godinu dočekali su kićenjem božićnog drvca. Nije dodijeljeno službeno priznanje vjerskih praznika. Međutim, kad su se okolnosti na kraju promijenile, pojedinci su pronašli svoje jedinstvene načine za slavlje. Vrijedi napomenuti da se s obje Čoline izjave nisu složili svi koji pamte Jugoslaviju i njezin način života.

Nakon uspješnog i opsežnog glazbenog puta koji je svojom melodijom oduševio brojne pojedince iz Jugoslavije, pjevač hrabro potvrđuje da u današnjem vremenu svaki pojedinac ima slobodu komemorirati i otvoreno iskazivati ​​svoje osobne interese i naklonosti. Ključno je priznati da ovo izvanredno nasljeđe ostaje otporno na bilo kakve pokušaje omalovažavanja, unatoč postojanju klevetničkih primjedbi.