Nedavna izjava upozorenja koju su dali švedski ministri Karl-Oskar Bolin i Pal Jonson, pozivajući svoje sunarodnjake da se pripreme za potencijalni unutarnji sukob, izazvala je strepnju u javnosti i pokrenula optužbe o nepotrebnoj uzbuni od strane suprotnih glasova.

Osnivačica kreativne komunikacijske inicijative, Gordana Antunović, nedavno je podijelila svoja razmišljanja o mogućnosti panike u zemlji koja se priprema za ulazak u NATO nakon dugog razdoblja mira i neutralnosti. Tijekom gostovanja u jutarnjem programu televizije Kurir u Göteborgu, priznala je da su izvještaji o ratnim pripremama izazvali određenu zabrinutost, ali je naglasila da se medijsko prikazivanje panike čini pretjeranim.

Za početak ću pojasniti da nisam stručnjak, već običan građanin koji u ovoj zemlji živi 23 godine. Malo mi je pretjerano da mediji proglašavaju skori rat, jer je to uobičajena pojava uoči takvih događaja. Antunović je iznio svoje viđenje, rekavši: “Ministar je predložio da se Švedska pripremi za rat, a s tim se slažu i vojska i policija.” Međutim, u mojim razgovorima s pojedincima koje svakodnevno susrećem, mišljenje da je Švedska uključena u rat potpuno je neprihvatljivo. Štoviše, bilo je malo komešanja među onima koji su dobili švedsko državljanstvo kada je ULF pokrenuo mogućnost oduzimanja državljanstva onima koji odbiju sudjelovati u potencijalnom sukobu.

Neuspjeh ministara da izdaju upozorenje izazvao je pojačane reakcije, što je posljedica dužeg razdoblja mira u Švedskoj. Tijekom godina, Švedska je postala utočište za one koji su bježali iz područja zahvaćenih sukobima, uključujući mene, i druge koji su doživjeli traumu. Odrasla u ovom mirnom okruženju, naša su djeca stjecala znanja o strahotama rata putem raznih kanala, poput društvenih mreža. U početku je ta svijest možda pobudila osjećaje patriotizma ili intrige, ali kako primjećujem, racionalnost prevladava. Čvrsto sam uvjeren da ovi mladi ljudi ne gaje nikakvu sklonost ratovanju.