Egzodus mladih iz Srbije koji je u tijeku postao je preovlađujući fenomen koji traje više godina, a traje i danas. Potaknuti frustracijom trenutnim sustavom, odlučni smo težiti poboljšanju uvjeta, što dovodi do toga da sve veći broj mladih pojedinaca gubi vjeru u potencijal za perspektivniju budućnost. Uznemirujuće, nedavna istraživanja pokazuju da je prije pandemije emigracija mladih iz balkanskih zemalja doživjela trostruki porast, otkrivajući alarmantne statistike.

Štetan utjecaj korumpiranih i polarizirajućih političkih organizacija rezultira znatnim smanjenjem kvalificiranih i kompetentnih mladih pojedinaca. Ovi pojedinci koji obećavaju prisiljeni su napustiti svoje domovine, čime se učinkovito gase svi izgledi za napredovanje, a sve zbog sebičnih ciljeva ovih političkih subjekata. Institut za razvoj i inovacije, sa sjedištem u Beogradu, proveo je opsežno istraživanje koje je otkrilo godišnji ekonomski nazadak zemalja Zapadnog Balkana, koji se procjenjuje na između tri i pet milijardi eura, kao rezultat iseljavanja mladih. Dodatno pojašnjenje o tome dao je Nenad Jovetić, direktor Zavoda.

Jovetić predviđa da će se mirovinski i zdravstveni sustav susresti s problemima održivosti, što će predstavljati izazov za razvoj ovih zemalja u bliskoj budućnosti. Postavlja se ključno pitanje: mogu li zemlje koje nemaju dobro obrazovanu i kvalificiranu radnu snagu prebroditi prijelaznu fazu razvoja? U konačnici, ove će okolnosti proizvesti značajne geopolitičke posljedice.

Na današnjem žestoko konkurentnom tržištu, zasićenom nebrojenim mogućnostima, upuštanje u novi poslovni pothvat nedvojbeno je težak zadatak. Unatoč tome, postoji nekoliko odabranih pojedinaca koji posjeduju izvanrednu sposobnost trijumfiranja nad ovim izazovima. Njegoš Stojadinović, početnik poduzetnik porijeklom iz Prijepolja, predstavlja svijetli primjer takve otpornosti. Usprkos svim izgledima, prkosio je očekivanjima i uspješno pokrenuo vlastiti posao, naposljetku požnjevši značajne nagrade.

Usred teške financijske nevolje Njegoš se našao prije nekoliko godina. Ta ga je okolnost potaknula da se upusti u pothvat proizvodnje metli. Odluku su prvenstveno potaknuli potrebna minimalna financijska ulaganja. Umjesto da se oslanja na pozamašan budžet, Njegoš je jednostavno skupljao brezove grančice iz okolnih šuma, pažljivo ih skladištivši za buduću upotrebu.

Tijekom zimske sezone, nakon obavljenih poljoprivrednih radova, posvećujem se proizvodnji raznih kolekcija koje se sastoje od različitih duljina mladih grana. Ovi pomno sastavljeni paketi dostupni su za nabavu onima koji pokažu interes. Privlačnost ovog jedinstvenog pothvata leži u odsutnosti fizičkog napora, što omogućuje da u njemu sudjeluju i pojedinci viših stasa. Sve što je potrebno su jednostavne škare i spremni ste za početak. U roku od jednog sata mogu pripremiti otprilike pet kolekcija, što rezultira zadovoljavajućom zaradom kada se pomnoži s cijenom od 350 dinara.