Suprotno savjetima svojih kolega, Vesna je donijela hrabru odluku da krene na put samonametnutog gladovanja. U jednom je slučaju ispričala teške kušnje koje je proživjela tijekom svojih asketskih dana. Vesna de Vinci se svake godine bavi opasnom tehnikom skidanja kilograma i, kako tvrdi, čišćenja organizma od štetnih tvari. Novinarka je još jednom ponosno objavila kako je uspješno izdržala 42 dana bez hrane, što je vizualno dokazalo njezin izgled.

  • “Nakon 42-dnevnog razdoblja apstinencije od hrane”, napisala je fotografiju. Vinča je 1991. godine radila kao ratna reporterka RTS-a, što je izazvalo značajan stres koji je u konačnici utjecao na rad njezine štitnjače. Nastali poremećaj u radu njezine štitnjače doveo je do gubitka otprilike trinaest kilograma kao rezultat gladovanja. Kao dio moje jutarnje rutine, prvi korak koji poduzimam je nježna masaža desni zeolitom jer je to primarno područje gdje se toksini nakupljaju. Nakon toga, popijem čašu mlake vode s ovim esencijalnim mineralom. Nakon toga uživam u prekrasnoj mješavini čaja od kadulje, gospine trave, metvice i matičnjaka, nakon čega slijedi osvježavajuća čaša vode s limunom. Kako se poslijepodne odmiče, hranim se pomlađujućim sokom koji se sastoji od cikle, mrkve, rotkvice, celera i krumpira.

Prije no što se povučem na spavanje, prepuštam se umirujućim učincima čaja od valerijane ili matičnjaka, uz još jednu čašu zeolita. Ova pomno osmišljena rutina omogućila mi je da smršavim impresivnih 13,5 kilograma, dok sam istodobno osjetio val vitalnosti i snage. Vesna je napomenula da joj izdržati bez hrane dulje vrijeme nije izazov jer se već tri desetljeća marljivo bavi autofagijom. Prema De Vinči, post je najučinkovitiji kada se koristi kao proaktivan pristup. Za osobe koje su tek upoznale koncept pročišćavanja tijela postom, De Vinča predlaže tehniku ​​poznatu kao “kaskadno postovanje”.

  • Ova metoda uključuje izmjenjivanje dva dana jedenja i dva dana uzdržavanja od hrane, nastavljajući ovaj obrazac ukupno pet dana. Jelovnik za doručak u Vesni de Vinci nudi kombinaciju zeolita, čaja od kadulje, kao i mješavinu čajeva kantajona, mente i matičnjaka. Za ručak, osvježavajući sok od cikle čini većinu (60%) obroka, popraćen mješavinom mrkve (20%), rotkvice, celera i krumpira. Prema riječima poznate stručnjakinje za prehranu, doktorice Budimirke Novaković, preporuku Vinče da se za međuobrok konzumira voda s limunom, a za večeru čaj od valerijane i melise sa zeolitom, ocjenjuju nezdravom. Profesor je ustvrdio da nema stručne ni znanstvene osnove za korištenje gladovanja kao sredstva za poboljšanje zdravlja.

Prema službenoj medicinskoj i nutricionističkoj znanosti koncept detoksikacije nije priznat. Kada je u pitanju korištenje gladovanja kao metode mršavljenja, nema nikakvog stručnog niti znanstvenog opravdanja. Profesorica je istaknula važnost individualiziranog pristupa, gdje se za svaku osobu izrađuje specifičan plan prehrane na temelju čimbenika kao što su dob, spol, zdravstveno stanje, uhranjenost i razina tjelesne aktivnosti.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI…

Kada se radi o kontroli tjelesne težine, poboljšanju zdravlja ili postizanju specifičnih prehrambenih ciljeva, pojedinci često usvajaju različite obrasce prehrane poznatije kao dijete. Pojam “dijeta” obuhvaća niz prehrambenih pristupa, kao što su: Dijete za mršavljenje obično uključuju smanjenje unosa kalorija ili restrikciju određenih skupina namirnica kako bi se stvorio kalorijski deficit i olakšao gubitak težine. Određeni prehrambeni planovi daju prioritet konzumaciji hranjivih namirnica, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne bjelančevine, s naglaskom na održavanju dobro uravnotežene prehrane koja primjereno hrani tijelo.

Kako bi se odgovorilo na specifične prehrambene zahtjeve ili stanja, kao što su vegetarijanstvo, veganstvo, intolerancija na gluten ili laktozu, djeci se često osigurava smještaj. Kada je riječ o sportskoj prehrani, dijete za sportaše prvenstveno daju prednost optimalnoj prehrani za poboljšanje performansi, pomoć u oporavku i olakšavanje rasta mišića. U području medicinske skrbi, određene dijete se koriste kao način upravljanja određenim medicinskim stanjima, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca. Ove se dijetetske intervencije često koriste u kombinaciji s tradicionalnim medicinskim tretmanima.

Prehrambene potrebe djece mogu se razlikovati, obuhvaćajući čimbenike poput unosa kalorija, dopuštene ili zabranjene vrste namirnica, raspored obroka i određene količine nutrijenata. Ključno je prepoznati da je odluka o usvajanju određene dijete osobna odluka i neophodno je potražiti smjernice od kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka prije nego što krenete s bilo kojim režimom prehrane. Ova mjera opreza osigurava da je odabrani plan prehrane siguran i koristan za dotično dijete.