Poznato je da u velikom dijelu svijeta žene imaju mnogo manja prava od muškaraca i da se smatraju manje vrijednim. Često imamo priliku čuti ili čitati o slučajevima kada žene ubijaju iz bizarnih razloga i malo kome je jasno zašto neke od njih koje su rođene na primjer kod nas u regiji biraju da odu tamo gdje znaju da ne4će ni o čemu odlučivati. Danas vam donosimo jednu takvu priču.

Jedna od žena s našeg područja, koja je trenutno zatočena u logoru La Rož, otkrila nam je da sve žene u zatvoru svakodnevno plaču bez prestanka, nalik na plač novorođenčeta.U sjevernoj Siriji nalazi se logor La Rož, mjesto koje je služilo kao zatvor za brojne žene s Balkana koje su imale nesreću da se udaju za muškarce uključene u “Islamsku državu”.

Otkriće da su njihovi odabrani partneri zapravo borci odvelo je ove žene u paklenu sudbinu. Bilo da su uhićene ili su tragično završile, te su se supruge našle u stanju nezamislivih muka, a taj opis jedva da je zagrebao površinu.

Ove žene, namamljene uvjeravanjima svojih muževa ili momaka o prosperitetnijem životu unutar kalifata Islamske države, sada se suočavaju s posljedicama kolapsa ISIS-a. Uz svoju djecu, one nose teret etiketiranja “supruga ISIS-a”, što ih, prema percepciji mnogih, čini nepodobnima i donekle upletenima u teroristička djela.

U iskrenom razgovoru u emisiji “OKO Magazin” dvije osobe porijeklom iz Novog Pazara izrazile su žaljenje, prije svega zbog loših uvjeta u kojima njihova djeca žive, a koje smatraju krajnje nedopustivim.Od dolaska u Siriju s obitelji 2014. godine, Alma Smajlović boravi u kampu već tri godine, počevši od 2017. godine.

 

  • Smajlovićeva u videu emitiranom u emisiji Oko magazin izražava uvjerenje da je njen trenutni boravak u zatvoru nezakonit. Unatoč tome što je prošlo šest godina, službena odluka nije donesena. Smajlović također napominje da je za to vrijeme u društvu četvero malodobne djece.

Prema njezinim riječima, njezin sin, koji ima 18 godina, trenutačno je pritvoren u kurdskim zatvorima, za koje Kurdi tvrde da služe kao rehabilitacijski centri za dječake koji su prethodno bili povezani s Isilom.

Smajlović, koji je proveo tri godine u Isilu i izdržao šest godina stradanja u logoru, uputio je srdačnu molbu Srbiji. U želji za povratkom u privid normale, Smajlović i njima slični odlučni su srušiti stereotipe koji su im nepravedno nametnuti.

Priča počinje ženom iz Novog Pazara, koja kaže da je napravila nesretan izbor svog životnog partnera.

 

  • Nakon što sam nasilno odveden u Siriju, moji pokušaji da pobjegnem bili su uzaludni. Sad kad on više nije živ, nalazim se zarobljen na ovom mjestu, napeto iščekujući priliku da odem. Čeznem za povratkom u poznati svijet, gdje vlada uljuđenost i gdje moja djeca mogu svjedočiti suštini života u civiliziranom društvu,” kaže ona.

Osim toga, izrazila je čežnju za slobodom, obitelji i društvom civiliziranih pojedinaca, a spomenula je i svoju sklonost ćevapima, bureku i mantijama.

Koji je razlog zašto naše djevojke uspostavljaju veze s muškarcima iz Sirije?Ožalošćena majka iz Srbije podijelila je tragičnu sudbinu koja je zadesila njenu kćer, izražavajući duboku tugu.

Dala je objašnjenje, navodeći da je s navršenih 18 godina donijela odluku da otputuje u Siriju. Na taj je izbor utjecao muškarac kojeg je upoznala na internetu, koji ju je ne samo financijski podupirao za putovanje, već je također odigrao značajnu ulogu u njezinom procesu donošenja odluka.

 

Metoda indoktrinacije, koja se obično naziva tehnika ‘ljubavnika’, često se koristila u takvim okolnostima. Ova metoda uključuje partnera vjerskog ekstremista koji uvjerava mladu djevojku da ga prati na mjesto vjerske slobode i odanosti, poznato kao “obećana zemlja”. Međutim, ovaj naizgled idilični san često se pretvara u jezivu noćnu moru.

Prema riječima majke jedne od prevarenih djevojčica, bile su namamljene obećanjem boljeg života i istinskije vjere, da bi po dolasku otkrile da je sve to bila prijevara.

  • Nakon kratkog razdoblja njezina kći prekinula je vezu s mužem nasilnikom. No, zbog restrikcija koje je “Islamska država” nametnula ženama koje žive same, brzo je sklopila još jedan brak s muškarcem iz Sandžaka. Godine 2017. na svijet su poželjeli sina, a iduće godine i kćer. Tragično, njihova 18 dana stara kći izgubila je život kada su njihovu rezidenciju pogodila tri projektila.

Nakon neuspješnog pokušaja bijega u Tursku, njezina kći i unuk prebačeni su u poznati logor u kojem je vladala glad. Gdje se nalazi njen suprug ostaje misterij.

Stalno izražava svoje žaljenje, želeći da može vratiti vrijeme i izbjeći njezin odlazak. Klima je tamo ekstremna, s oštro hladnim zimama i žarkim ljetima. Nažalost, česti su požari koji ozbiljno ugrožavaju žene i djecu. Zapali li se čak i nekoliko šatora, malo je nade za njihov opstanak. Teškoće koje su prošle te žene na tom mjestu su izvan našeg poimanja, doista nedokučive iz naše perspektive.